Nederland telt al bijna 60.000 webwinkels | RetailDetail

Nederland telt al bijna 60.000 webwinkels

Nederland telt al bijna 60.000 webwinkels

Nieuwe webwinkels blijven als paddenstoelen uit de grond rijzen: het aantal online winkels in Nederland overschrijdt binnnenkort de grens van 60.000. Het gaat daarbij vooral om kleine webshops die kleding en sieraden verkopen.

Verdubbeling op drie jaar

Eind 2013 waren er in Nederland maar liefst 59.320 webwinkels, heeft klantenservicebureau Casengo berekend. In dat totaal zitten weliswaar enkel winkels die fysieke producten verkopen; downloadsites of dienstverleners werden niet in rekening gebracht.

 

Het aantal webwinkels steeg in 2013 met 31 procent, op drie jaar tijd is het aantal webwinkels bijna verdubbeld en op zes jaar verviervoudigd. Als de groei dit tempo blijft aanhouden, zijn er in 2015 mogelijk meer digitale dan fysieke winkels, meent Casengo. Al gaan retailexperten er vandaag wel algemeen vanuit dat de groei vanaf nu zal vertragen en de markt weldra een zekere maturiteit bereikt.

 

De meeste online winkels bieden kleding en sieraden aan, met op de derde plaats misschien enigszins verrassend wijn. Speelgoed en schoenen vervolledigen de top-vijf van meest populaire producten. In Friesland zijn er in verhouding de meeste webwinkels: daar zijn er per duizend inwoners 4,5 webwinkels, in Zeeland is dat slechts 1,9. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn de steden met de meeste webwinkels.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.