Online supermarkten winnen terrein | RetailDetail

Online supermarkten winnen terrein

Online supermarkten winnen terrein

De online verkoop van boodschappen neemt in Nederland een voorzichtige vlucht. Intussen maakt 7 procent van consumenten gebruik van de mogelijkheid om te winkelen bij een websupermarkt, tegenover 5 procent vorig jaar.

Meer, vaker en duurder

Consumenten die gebruik maken van deze mogelijkheid, doen dat gemiddeld één keer per maand (ook al meer dan vorig jaar). Online klanten zijn bovendien meer geld gaan uitgeven per bestelling: in 2012 was de gemiddelde besteding 97,42 euro; intussen is dat toegenomen tot 103 euro. Consumenten willen vooral lang houdbare producten bestellen bij de websupermarkt. Het gaat daarbij onder meer om drogisterijartikelen, non-food, diepvries en dranken.

 

Consumenten maken ook steeds meer gebruik van door supermarktketens gelanceerde apps. Intussen zegt 19 procent van de ondervraagden een app op de telefoon te hebben staan en deze ook te gebruiken. De app wordt vooral ingezet om aanbiedingen te bekijken, een boodschappenlijst op te stellen en het controleren van de openingstijden van de winkel.

 

Bij online klanten begint afhalen populairder te worden, vermoedelijk door de snelle groei van het aantal afhaalpunten. In 2012 koos nog 4 procent van de consumenten die online boodschappen doen voor afhalen, inmiddels ligt dit percentage op 9 procent. Het zelf kunnen plannen van het exacte moment van afhalen is de belangrijkste reden voor klanten om voor afhalen te kiezen.

 

Dat alles blijkt uit een onderzoek van accountantskantoor Deloitte, dat bijna 2500 consumenten ondervroeg over hun online winkelgewoonten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Duitse Otto Group blijft klimmen, van postorder naar chatbots en AR

06/03/2018

De Duitse e-commercespeler Otto Group zag zijn online omzet in het voorbije boekjaar met 10,9% groeien naar 7,76 miljard euro. Het voormalige postorderbedrijf wil nu nog verder investeren in start-ups en technologie. 

Flinke winstgroei voor JD.com

02/03/2018

De Chinese online retailer JD.com is in 2017 opnieuw sterk gegroeid: de omzet ging er bijna met de helft op vooruit en er was opnieuw sprake van winst. Ook voor het eerste kwartaal van 2018 verwacht het opnieuw een groei van meer dan 30%.

Priceminister wordt Rakuten

28/02/2018

Rakuten heeft besloten om zijn Franse merk Priceminister te laten verdwijnen. De webshop gaat verder onder de naam Rakuten, zoals bij het Britse Play.com eerder al gebeurde.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

“We zien platformen als de toekomst van retail” (Jan Huysmans, bol.com)

22/02/2018

Steeds meer retailers bieden hun producten aan op online marktplaatsen, naast hun eigen webshop: zo profiteren ze van e-commerce expertise en een groter bereik. Een succesformule die ook bij bol.com aan hoog tempo groeit.

Colruyt stapt in boodschappendienst van PostNL

20/02/2018

Tweewekelijks brengt de postbode voortaan boodschappen aan huis: in samenwerking met PostNL gaat in Nederland de nieuwe boodschappendienst Stockon van start. De huismerkproducten zijn van Boni (van het Belgische Colruyt).

Back to top