Rechter schorst verlaging vergoeding PostNL niet | RetailDetail

Rechter schorst verlaging vergoeding PostNL niet

Rechter schorst verlaging vergoeding PostNL niet

De rechtbank in Den Haag ziet geen redenen om in kort geding de beslissing van PostNL te schorsen om de vergoeding voor de distributeurs met een postpunt aanzienlijk te verlagen.

Verlies van 9.000 euro aan inkomsten

De Vereniging van Postale en Bancaire Retailers (VVP) had een kort geding aangespannen nadat PostNL de vergoeding had verlaagd voor winkeliers die pakjes voor de postdiensten aanvaarden op 1 juli 2016 met 25% à 40%. Volgens de belangenorganisatie betekende dat voor de winkeliers met een PostNL-punt een omzetverlies met gemiddeld 9.000 euro.

 

De VVP vroeg aan de rechter in kort geding om de beslissing alvast te willen schorsen tot er een uitspraak ten gronde zou worden gedaan. De rechter is echter niet ingegaan op de vraag. Volgens de VVP gebeurde dat omdat de situatie te complex zou zijn om in kort geding te behanden. Bovendien konden de financiële consequenties van de verlaging van de vergoeding niet volledig worden overzien.

 

Procedure ten gronde

Voorzitter Gerard van Wezenbeek van de VVP stelt intussen dat zijn organisatie in de procedure ten gronde wel inhoudelijke mogelijkheden krijgt om de beslissing van PostNL te laten herroepen. Voorts hoopt hij dat er weer met PostNL kan worden overlegd. “Er verandert veel in de post- en pakkettenmarkt. Het is goed dat we daar als postbedrijf en organisatie van postretailers samen in optrekken”. Nu verwijt hij de postorganisatie nog misbruik te maken van haar economische positie.

 

Zo’n 2.500 winkeliers met een postpunt van PostNL zouden door de maatregel worden getroffen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Casa gaat internationaal aan huis leveren

06/06/2018

Interieurketen Casa heeft een nieuwe webshop gelanceerd die klanten in heel Europa toelaat om meubilair en tuinmeubilair aan huis te laten leveren. De leveringen gebeuren vanuit een e-commercehub in Genk.

Alibaba opent Belgisch magazijn in Luik

31/05/2018

Alibaba gaat vijf nieuwe magazijnen openen, waaronder een in Luik. Via het dochterbedrijf Cainiao wil de Chinese retailgroep zijn logistieke netwerk en technologie verder uitbreiden.

Alibaba investeert in logistiek, ook in Europa

30/05/2018

De Chinese retailreus Alibaba investeert 1,4 miljard dollar in postbedrijf ZTO en krijgt zo 10% van de Chinese pakjesleveraar in handen. Alibaba zou ook op zoek zijn naar een logistiek centrum in Duitsland, om de Europese markt te veroveren.

Henkel en PostNL stappen in Nederlands wasplatform

24/05/2018

Een nieuwe Nederlandse startup, Dobbi, draait de was voor jou: de onderneming haalt thuis je vuile was op en brengt het schoon gestreken en gevouwen terug. PostNL en Henkel investeren al mee in het bedrijf, dat een nieuwe disruptor wil zijn.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.