Wet op meldplicht voor datalekken door Eerste Kamer | RetailDetail

Wet op meldplicht voor datalekken door Eerste Kamer

Wet op meldplicht voor datalekken door Eerste Kamer

De wetswijziging die een meldplicht invoert voor datalekken is goedgekeurd door de Eerste Kamer. Websites zullen in de nabije toekomst dus verplicht worden om datalekken te melden aan het College bescherming persoonsgegevens (Cbp).

Hoge boetes

Daarnaast moet het lek ook gemeld worden aan alle betrokkenen als er sprake is van nadelige gevolgen voor de persoonlijke levenssfeer. Als er echter encryptie aanwezig is op die gevoelige gegevens, dan hoeft de website het niet te melden aan de gebruiker.


Ook de boetes voor het overtreden van de wet zijn flink opgetrokken. Voorheen was het maximum 4.500 euro, waardoor bedrijven vaak het risico namen om toch de boete te krijgen. Dankzij de nieuwe wet is de maximale boete maar liefst 810.000 euro, waardoor ze volgens de wetgever een stuk voorzichtiger te werk zullen gaan.


De wetswijziging is nu door de Eerste Kamer, maar treedt nog niet onmiddellijk in voege. Eerst moet het Cbp richtlijnen opstellen die duidelijk maken wanneer er overtredingen zijn die een aanzienlijke kans hebben op nadelige gevolgen voor de privacy van de gebruiker.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.