Wet op meldplicht voor datalekken door Eerste Kamer | RetailDetail

Wet op meldplicht voor datalekken door Eerste Kamer

Wet op meldplicht voor datalekken door Eerste Kamer

De wetswijziging die een meldplicht invoert voor datalekken is goedgekeurd door de Eerste Kamer. Websites zullen in de nabije toekomst dus verplicht worden om datalekken te melden aan het College bescherming persoonsgegevens (Cbp).

Hoge boetes

Daarnaast moet het lek ook gemeld worden aan alle betrokkenen als er sprake is van nadelige gevolgen voor de persoonlijke levenssfeer. Als er echter encryptie aanwezig is op die gevoelige gegevens, dan hoeft de website het niet te melden aan de gebruiker.


Ook de boetes voor het overtreden van de wet zijn flink opgetrokken. Voorheen was het maximum 4.500 euro, waardoor bedrijven vaak het risico namen om toch de boete te krijgen. Dankzij de nieuwe wet is de maximale boete maar liefst 810.000 euro, waardoor ze volgens de wetgever een stuk voorzichtiger te werk zullen gaan.


De wetswijziging is nu door de Eerste Kamer, maar treedt nog niet onmiddellijk in voege. Eerst moet het Cbp richtlijnen opstellen die duidelijk maken wanneer er overtredingen zijn die een aanzienlijke kans hebben op nadelige gevolgen voor de privacy van de gebruiker.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.

Producten vaak goedkoper op Amazon dan bij Nederlandse concurrenten

03/04/2018

Producten die zowel in Nederlandse webshops als op Amazon.de te koop zijn, zijn in ongeveer de helft van de gevallen goedkoper bij Amazon. Niet alleen is er de concurrentie van Amazon.de, er gaan ook geruchten dat Amazon.nl en Amazon.be actiever worden.

Coolblue bezorgt wél echt met de fiets

03/04/2018

Coolblue start een eigen bezorgservice per fiets: met CoolblueFietst gaat de elektroretailer pakketjes voor het eerst zelf per fiets leveren. Hoewel de retailer het eerst als een aprilgrap verpakte, is het uiteindelijk toch echt waar.

Trump richt pijlen op Amazon

03/04/2018

President Donald Trump heeft in Amazon blijkbaar een nieuwe vijand gevonden. Volgens hem profiteert de retailgigant van de U.S. Postal Service, het Amerikaanse postbedrijf, en daar wil hij nu paal en perk aan stellen met de nodige maatregelen.

Amazon heer en meester op Franse e-commercemarkt

29/03/2018

Met een omzet van 5,6 miljard euro en een marktaandeel van net geen 19% is Amazon de onbetwiste leider op de Franse e-commercemarkt. Die markt was in 2017 goed voor 30 miljard euro, zo becijferde Kantar Worldpanel.