Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK

Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK

Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK
Shutterstock.com

Carpetright, dat het afgelopen jaar terechtkwam in een neerwaartse spiraal, moet een vijfde van zijn winkels in thuisland Groot-Brittannië sluiten om het hoofd boven water te houden. Zo’n 300 mensen verliezen hun job bij de tapijtwinkelketen.

Onrendabele winkels afstoten

De Britse aanbieder van vloerbekleding Carpetright gaat 92 winkels in eigen land afstoten in een poging om het bedrijf weer rendabel te maken. De keten heeft meer dan 450 winkels, maar een groot deel daarvan brengen te weinig op, zoals al bleek uit de winstwaarschuwing waarmee Carpetright begin dit jaar kwam na de tegenvallende kerstverkoop. Een jaar eerder liet het bedrijf voor het derde kwartaal nog een lichte groei van zijn vergelijkbare omzet optekenen in het VK (+1,9%) en Europa (5,4%), maar die heropleving bleek dus maar tijdelijk te zijn.

 

De tapijtwinkelketen wil het tij nu keren door onrendabel vastgoed af te stoten via een akkoordregeling. Een lening van 12,5 miljoen pond (14,5 miljoen euro) moet bovendien de druk op korte termijn van de ketel halen, maar om de schulden terug te brengen is meer nodig: Carpetright overweegt daarom een aandelenplaatsing om zo’n 60 miljoen pond (69,5 miljoen euro) aan kapitaal op te halen.

 

De Belgische textielproducent Balta, die Carpetright al jaren tot zijn grootste klanten mag rekenen, zag de bui al hangen en sloot in november nog een van zijn drie fabrieken om de kosten terug te schroeven. De sluiting van de Britse filialen zal zo’n 300 mensen het werk kosten. Over het lot van de 92 Nederlandse en 23 Belgische vestigingen is nog niets bekend.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Iris Dierckx wordt nieuwe country manager Auping België

23/04/2018

Iris Dierckx wordt de nieuwe country manager van Auping België. Haar aanstelling volgt op het vertrek van Willem Stox, die de beddenspecialist in februari inruilde voor lingeriegroep Van de Velde

Jysk wil naar 100 winkels in België

23/04/2018

Het Deense Jysk opent dit jaar nog elf nieuwe woonwinkels in België, wat het totale aantal vestigingen op 17 zou brengen. Op termijn wil de woonketen, zowat de Deense tegenhanger van woongigant Ikea, een honderdtal winkels in ons land.

Ikea plant stadswinkel in hartje Parijs

10/04/2018

Ikea maakt werk van zijn plannen om ook in de stadscentra wereldwijd aanwezig te zijn. De meubelketen zoekt momenteel naar locaties in Parijs, Kopenhagen, Londen en Zuidoost-Azië om er met kleinere winkels een breder publiek aan te trekken.

“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”

29/03/2018

Over de afgelopen zes jaar heeft Ikea ruim een miljard euro te veel afgetrokken van de belastingen, zo blijkt uit de voorlopige conclusie van de Europese Commissie. Die startte een onderzoek naar een deal die de keten sloot met de Nederlandse fiscus.

Aldi en Lidl veroveren Britse markt

26/03/2018

Discounters Aldi en Lidl gaan in het Verenigd Koninkrijk met steeds meer marktaandeel lopen en zijn niet van plan om hun aanval op de Britse markt stop te zetten. Beide retailers hebben nog heel wat plannen voor expansie.

Pak minder winst voor DHZ-reus Kingfisher

22/03/2018

De Britse doe-het-zelfgroep Kingfisher zag zijn nettowinst in zijn voorbije boekjaar met ruim 20% dalen als gevolg van de herstructurering in eigen land en een zwakke verkoop in Frankrijk.