Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK

Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK

Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK
Shutterstock.com

Carpetright, dat het afgelopen jaar terechtkwam in een neerwaartse spiraal, moet een vijfde van zijn winkels in thuisland Groot-Brittannië sluiten om het hoofd boven water te houden. Zo’n 300 mensen verliezen hun job bij de tapijtwinkelketen.

Onrendabele winkels afstoten

De Britse aanbieder van vloerbekleding Carpetright gaat 92 winkels in eigen land afstoten in een poging om het bedrijf weer rendabel te maken. De keten heeft meer dan 450 winkels, maar een groot deel daarvan brengen te weinig op, zoals al bleek uit de winstwaarschuwing waarmee Carpetright begin dit jaar kwam na de tegenvallende kerstverkoop. Een jaar eerder liet het bedrijf voor het derde kwartaal nog een lichte groei van zijn vergelijkbare omzet optekenen in het VK (+1,9%) en Europa (5,4%), maar die heropleving bleek dus maar tijdelijk te zijn.

 

De tapijtwinkelketen wil het tij nu keren door onrendabel vastgoed af te stoten via een akkoordregeling. Een lening van 12,5 miljoen pond (14,5 miljoen euro) moet bovendien de druk op korte termijn van de ketel halen, maar om de schulden terug te brengen is meer nodig: Carpetright overweegt daarom een aandelenplaatsing om zo’n 60 miljoen pond (69,5 miljoen euro) aan kapitaal op te halen.

 

De Belgische textielproducent Balta, die Carpetright al jaren tot zijn grootste klanten mag rekenen, zag de bui al hangen en sloot in november nog een van zijn drie fabrieken om de kosten terug te schroeven. De sluiting van de Britse filialen zal zo’n 300 mensen het werk kosten. Over het lot van de 92 Nederlandse en 23 Belgische vestigingen is nog niets bekend.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Home24 nieuw succesverhaal voor Rocket Internet

18/06/2018

Investeringsgroep Rocket Internet bracht na Zalando, HelloFresh en Delivery Hero afgelopen vrijdag ook de online meubelwinkel Home24 met succes naar de beurs. Met het opgehaalde geld wil de webshop zijn groei versnellen.

Ikea wil alleen nog hernieuwbare materialen

08/06/2018

Ikea stelt zich forse duurzaamheidsdoelstellingen: de woonketen wil klimaatpositief worden tegen 2030 en al eind volgend jaar alle plastic wegwerpproducten bannen.

Duizenden retailjobs in gevaar bij House of Fraser en Poundworld

07/06/2018

In de Britse retailsector dreigt opnieuw een sociaal bloedbad. Warenhuisketen House of Fraser sluit 31 winkels en schrapt ruim 6.000 banen. Discounter Poundworld staat op de rand van het bankroet als het niet snel een koper vindt.

Casa gaat internationaal aan huis leveren

06/06/2018

Interieurketen Casa heeft een nieuwe webshop gelanceerd die klanten in heel Europa toelaat om meubilair en tuinmeubilair aan huis te laten leveren. De leveringen gebeuren vanuit een e-commercehub in Genk.

Jysk opent vijf winkels op één dag

01/06/2018

De Scandinavische interieurketen Jysk heeft op 31 mei vijf verschillende winkels geopend in vijf verschillende landen. Hongarije, Oekraïne, Roemenië, Slovakije en Zweden kregen allemaal op dezelfde dag een nieuw woonwarenhuis.

Casa opent eerste Nederlandse winkel

01/06/2018

Nederland maakt kennis met een nieuwe interieurwinkelketen: Casa opent op vrijdag 1 juni de deuren in de Utrechtse binnenstad en introduceert ook zijn webshop. De lancering betekent het startschot van een grote ombouwoperatie.