Abercrombie & Fitch verrast met positieve cijfers

Gevel winkel van retailer Abercrombie & Fitch
Foto: Sundry Photography / Shutterstock.com

Abercrombie & Fitch verrast vriend en vijand met positieve winstcijfers. Nadat het verlies in de eerste maanden van dit jaar liefst vertienvoudigde, boekt de modeketen nu een winst van 5,5 miljoen dollar – en dat terwijl de omzet blijft tuimelen.

 

Momentum voor sweaters en joggingbroeken

Abercrombie & Fitch is zichzelf al een tijdje aan herpositioneren, nadat het blotemannenimago van het jongerenmerk had afgedaan bij de jeugd, en lijkt daar nu in te slagen. In het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar klopt het Amerikaanse label alle winsterwachtingen: de nettowinst kwam op 5,5 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) uit, terwijl het in dezelfde periode vorig jaar nog een verlies van 31,1 miljoen dollar optekende. Een kwartaal eerder vertienvoudigde het verlies zelfs nog naar 244,15 miljoen dollar (220 miljoen euro), wat toen dubbel zo erg was als verwacht. 

 

Het is een frappante ommekeer, zeker in de huidige coronatijden. Toch komt de groei net dankzij, eerder dan ondanks, de coronacrisis: consumenten zitten meer thuis en grijpen naar comfortabele vrijetijdskleding, zegt topvrouw Fran Horowitz aan de Financial Times. Met een ruim aanbod sweaters, kaptruien en joggingbroeken, blinkt Abercrombie & Fitch net daarin uit. Bovendien maken jongeren zich klaar om eindelijk weer naar school te gaan, en daarbij is een nieuwe outfit nu eens zo belangrijk.

 

Minder kosten dankzij lockdown

Hoewel de omzet 17% lager uitkwam door de aanhoudende coronamaatregelen, was de verkoop met 698,3 miljoen dollar (585 miljoen euro) beter dan analisten hadden verwacht. Dat was vooral te danken aan de e-commerceverkoop, die met 56% steeg naar 386 miljoen dollar – ruim de helft van alle omzet dus. In de Verenigde Staten is immers nog steeds 14% van alle winkels van de keten gesloten. 

 

Hoe kwalijk dat ook mag zijn voor de omzet, onder de streep blijkt het een zegen: de winkel- en distributiekosten daalden met 18%, aangezien Abercrombie & Fitch sommige huurbetalingen heeft opgeschort en personeel op tijdelijke werkloosheid heeft gezet. Ook de algemene, administratieve en marketingkosten daalden in het kwartaal 16%.

 

Voor het huidige derde kwartaal verwacht CEO Horowitz een 15 à 20% lagere netto-omzet. "We luisteren, leren en evolueren, en blijven wendbaar in deze ongeziene periode van onrust en onzekerheid. We eindigden het kwartaal met een liquiditeit van 1,1 miljard dollar" (900 miljoen euro), aldus de topvrouw, die op dit moment blij zegt te zijn met de jonge klantenbasis van Abercrombie & Fitch: "Of ze nu naar buiten gaan of een Zoom-gesprek houden, er is nog steeds behoefte om zich op te tutten en zich goed te voelen."