ACM legt Bever, Coolcat en 3 anderen 590.000 euro boete op

ACM legt Bever, Coolcat en 3 anderen 590.000 euro boete op

De Autoriteit Consument & Markt heeft vijf webwinkels beboet, omdat die de regels hebben overtreden rond de annulering van de aankoop door de klant. De klanten werden daarbij te weinig geïnformeerd over hun rechten.

590.000 euro

De webwinkels die een boete moeten betalen zijn Bever, Coolcat, Kiesdejuistesportbh, Hipvoordeheb en Shoebaloo. In totaal moeten ze een bedrag neertellen van 590.000 euro. De grootste boete is voor Coolcat, dat 220.000 euro moet afdragen.

 

“Webwinkels moeten de rechten van consumenten respecteren als zij binnen de bedenktijd van hun aankoop afzien. Doen zij dat niet, dan overtreden zij de basisregels voor webwinkels. Dat is slecht voor het vertrouwen van consumenten online. Maar het is ook slecht voor webwinkels die zich wel aan de regels houden. Daarom treden wij hiertegen op”, aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM.

 

Bovendien betaalden Bever en Coolcat ook niet altijd de bezorgkosten terug. Bij het annuleren van een aankoop hebben klanten recht op het volledige aankoopbedrag, inclusief bezorgkosten. Bovendien mag er enkel terugbetaald worden in de vorm van een tegoedbon indien de klant daar zijn expliciete goedkeuring voor heeft gegeven.