Adidas gaat op grote schaal schoenen printen | RetailDetail

Adidas gaat op grote schaal schoenen printen

Adidas gaat op grote schaal schoenen printen
Adidas

Het Duitse sportmerk Adidas wil in de nabije toekomst meer gebruik gaan maken van 3D-printers om onderdelen van schoenen te produceren. Zo wil het sneller inspelen op nieuwe trends en meer gepersonaliseerde producten op de markt brengen.

Samenwerking met startup Carbon

Dat heeft het merk laten weten bij de lancering van een nieuwe schoen die een 3D-geprinte zool heeft. Die schoen moet later dit jaar op grote schaal beschikbaar worden. Daarnaast wil Adidas zijn klanten meer mogelijkheden geven om hun schoenen te personaliseren.

 

Momenteel kunnen klanten online hun de look van hun schoenen al gedeeltelijk aanpassen, maar door gebruik te maken van 3D-printers kan dat nog extremer. Zo wordt het mogelijk om op kleine schaal bepaalde schoenen te produceren en kunnen er zelfs zolen gemaakt worden die aangepast zijn aan de individuele klant.

 

Om die plannen tot een goed einde te brengen, heeft Adidas een samenwerking afgesloten met de Amerikaanse startup Carbon. “Dit is een mijlpaal voor ons als een bedrijf en voor heel de industrie”, zegt Gerd Mainz, hoofd van technologische innovatie bij Adidas. “We hebben een aantal grenzen weten doorbreken.”

 

100.000 paar schoenen

Mainz overdrijft op dat vlak niet helemaal, want ook Nike, Under Armour en New Balance experimenteren al een tijdje met 3D-printers, maar dan wel op kleine schaal. Zo maken ze producten voor gesponsorde atleten of collecties waarvan slechts een handvol stuks verkocht worden.

 

Adidas hoopt nu dit jaar nog 5.000 paar te verkopen van de nieuwe Futurecraft 4D en volgend jaar moeten dat er zelfs 100.000 worden. Momenteel duurt het printen van een zool voor de schoen nog anderhalf uur, maar Carbon zou dat binnenkort weten terug te dringen naar amper 20 minuten.

 

In een latere fase wil Adidas de voeten van klanten in de winkels opmeten, om zo schoenen te maken die volledig aangepast zijn aan de klant, maar het wil eerst de huidige technologie op punt zetten voor het de volgende stap neemt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Stevent Men at Work op faillissement af?

22/06/2018

De Nederlandse denim- en streetwearketen Men at Work zit in financiële moeilijkheden: ze sluit haar webshop en ook voor de fysieke winkels dreigt mogelijk de sluiting.

H&M brengt eigen hersteldienst naar winkels

21/06/2018

H&M introduceert een nieuw concept: in de afdeling Take Care van sommige winkels kun je kleren laten herstellen of personaliseren. Zowel in de gloednieuwe winkel in Parijs als in het vlaggenschip in Hamburg is al een hersteldienst te vinden.

Afound, het eerste outletplatform van H&M, van start in Zweden

15/06/2018

Afound, een nieuwe multimerkenformule van de H&M Group, is deze week van start gegaan in Zweden. De eerste twee winkels openden in Stockholm en Malmö: samen met het webplatform zijn ze een outletmarktplaats voor modekoopjes.

Group Puig neemt meerderheidsparticipatie in Dries Van Noten

14/06/2018

Het Belgische 'Dries Van Noten', een van de laatste onafhankelijke modehuizen, komt in Spaanse handen. De 60-jarige ontwerper verkocht de meerderheid van de aandelen van zijn bedrijf aan Group Puig.

Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

14/06/2018

Schoenenketen Van Haren mag de rode zolen, waar de Louboutin-hakken voor bekend staan, niet gebruiken. De rode kleur geldt als een merk, zegt het Europese Hof, dat zo de verdediging van Van Haren weerlegt.

Supertrash na nog geen twee maanden alweer doorverkocht

14/06/2018

Nog geen twee maanden nadat het failliete kledinglabel Supertrash was gekocht door een investeerdersgroep, is het geesteskind van Olcay Gulsen alweer doorverkocht. De merkrechten zijn nu in handen van Unlimited Footwear Group.