Advocaat is nieuwe verdachte in dossier FNG

Foto: Shutterstock

Er is een vijfde verdachte in het FNG-dossier: advocaat David Lust is in verdenking gesteld. De West-Vlaamse advocaat wordt ervan verdacht mee te helpen aan frauduleuze constructies bij de failliete Brantano-moeder.

 

Juridische diensten

Een nieuwe huiszoeking levert ook een nieuwe verdachte op in het gerechtelijk dossier rond de failliete modegroep FNG. Advocaat David Lust uit Ruiselede bevestigt aan De Tijd dat de speurders bij hem zijn langsgeweest, de man is ook onder verdenking geplaatst. Het is de vijfde verdachte, na de drie oprichters van FNG en advocate Elke Janssens. De vijf zijn momenteel vrij onder strikte voorwaarden. In totaal werden al een tiental huiszoekingen uitgevoerd.


Lust wordt ervan verdacht mee te hebben gewerkt aan frauduleuze constructies bij de modegroep, zoals die waarbij 110 miljoen euro naar een Nederlandse schermvennootschap verdween. Er zijn ernstige aanwijzingen dat de advocaat juridische diensten heeft geleverd die bijdroegen aan schriftvervalsing, misbruik van vennootschapsgoederen en marktmanipulatie. Volgens De Standaard bouwde Lust de omstreden constructies zelf samen met accountants.

 

Vermogen uit de onderneming

Het Antwerps parket herhaalt dat het onderzoek zich toespitst op “drie grote luiken”. Een eerste luik zijn “frauduleuze constructies die derden trachten te misleiden met de bedoeling kapitaal op te halen”, zoals het ‘opleuken’ van de jaarcijfers door kortingen via buitenlandse aankoopcentrales op voorhand in te boeken. Zo verdween uiteindelijk 94 miljoen euro.


Het tweede luik is “het halen van vermogen uit de onderneming”, wat aansluit op het derde element: het witwassen van gelden. Bij dat laatste is het vooral de vraag wat er precies gebeurde met het geld dat die uit de onderneming werd gehaald. Naar KV Mechelen wordt geen onderzoek gevoerd, zegt het parket overigens.