Ann Demeulemeester overgenomen door Italiaan

Model in jas van Ann Demeulemeester
Foto: Creative Lab / Shutterstock.com

De Italiaanse retailondernemer Claudio Antonioli neemt het Belgische modemerk Ann Demeulemeester over. Het betekent een nieuwe start voor het icoon van de Antwerpse Zes, dat momenteel ook geen creatief directeur heeft.

 

Voor de lange termijn

Er waait een nieuwe wind bij Ann Demeulemeester: na een financieel moeilijk periode, heeft het merk in Claudio Antonioli een nieuwe eigenaar gevonden. Antonioli, die onder meer het luxe-streetwearbedrijf New Guards Group oprichtte, neemt de merkrechten, het archief, het hoofdkantoor en de flagshipstores in Antwerpen en Parijs over. Hoeveel de Italiaanse ondernemer daarvoor neertelt, is niet bekend.


Het modehuis, dat zich tot de befaamde Antwerpse Zes mag rekenen, vertrekt zo uit België. Tot nu toe had topvrouw Anne Chapelle een controlerend meerderheidsbelang in het bedrijf. De zakenvrouw gaf eerder zelf aan dat financiering krijgen van Belgische banken en investeerders moeilijk was en dat er nood was aan extern kapitaal. Chapelle wou echter een langetermijnpartner, “met een plan voor de komende tien jaar”, en heeft die nu met Antonioli gevonden, aldus Knack.

 

Kennismaking in maart

Ook oprichtster Ann Demeulemeester zelf, die het bedrijf in 2013 verliet, zegt blij te zijn met Antonioli. "Meneer Antonioli is al sinds de begindagen van het merk een 'compagnon de route'. Ik ben blij en ondersteun dit nieuwe begin. Het huis zal worden gevuld met nieuwe energie en ik kijk met vertrouwen naar de toekomst", zei ze in een korte verklaring.


De eerste kennismaking met “de nieuwe koers” van het label zal wellicht in maart zijn, tijdens de show van het merk op de Parijse modeweek, zegt de overnemer. Tegen dan moet nog wel een nieuwe creatief directeur worden gevonden, want begin juli stapte Sébastien Meunier op. Meunier nam zeven jaar geleden de rol van Demeulemeester over.