Apple schrapt gouden versie van Apple Watch

Apple schrapt gouden versie van Apple Watch
Shutterstock

Bij de voorstelling van de nieuwe collectie van zijn nieuwe smartwatches heeft Apple besloten om de duurste versie, een gouden horloge, te schrappen. De Zwitserse uurwerkmakers reageren alvast geamuseerd.

Fitnessgadget en geen modeaccessoire

Dat gouden model van de Apple Watch kostte meer dan 15.000 euro. De verkoop liep echter niet al te vlot en ook makers van luxehorloges waren van mening dat een gadget als de Apple Watch nooit hun vakmanschap zou kunnen overtreffen. Zij kijken nu met tevredenheid naar het verdwijnen van het model.

 

Apple breidt wel de samenwerking met het Franse modemerk Hermès verder uit, dat verschillende lederen bandjes heeft gemaakt voor de uurwerken van het Amerikaanse technologiebedrijf. Toch zet Apple zijn Apple Watch nu meer in de markt als een fitnessgadget en niet langer als een modeaccessoire.

 

Ook smartwatches bij klassieke merken

Toch heeft de komst van de Apple Watch, en andere smartwatches, er voor gezorgd dat er veranderingen zijn gebeurd bij de grote horlogemerken. De verkoop van de goedkopere modellen werd immers wel aangetast en merken als Montblanc en TAG Heuer besloten om ook slimme functies toe te voegen aan een aantal modellen. Volgens Tim Cook, CEO van Apple, was Apple vorig jaar op basis van omzet het tweede best verkopende horlogemerk ter wereld, na Rolex.

 

“De beslissing van Apple toont Zwitserse luxemerken dat ze gelijk hadden om niet te starten met de ‘connected’ horloges”, zegt Jean-Claude Biver, hoofd van de horlogeafdeling bij LVMH. “Langs de andere kant is het ook een teken dat de merken in het lagere segment moeten proberen om wel een smartwatch te maken. Als Apple er in slaagt om de tweede grootste horlogemaker te worden, zonder ooit in hun geschiedenis een horloge aan te raken, dan toont het dat de smartwatches een toekomst hebben.”