Bestseller experimenteert met circulaire stoffen

Medewerkers aan kassa in winkel Bestseller
Foto: Bestseller

De Bestseller-groep, bekend van Only, Vila en meer, richt een 'Fashion FWD Lab' om duurzame initiatieven en materialen te ontwikkelen. Zo wordt er gewerkt aan leer van fruitafval en circulaire stof.

 

Kleding van houtpulp en afval

Bestseller ziet naast digitalisering ook duurzaamheid als een belangrijke groeipijler voor de toekomst. In het kader van zijn duurzame ‘Fashion FWD Strategy’, lanceert de Deense modegroep daarom nu een lab waar het in samenwerking met innovatieve andere ondernemingen nieuwe duurzaamheidsprojecten opzet. Op die manier wil het moederbedrijf van onder meer Jack & Jones en Vero Moda een “zichtbare plek geven” aan initiatieven rond circulaire materialen, een beter productieproces en nieuwe businessmodellen. De bedoeling is ook andere bedrijven te inspireren.


Momenteel wordt er al geëxperimenteerd met leer gemaakt van fruitafval, katoenachtige vezels van restmateriaal en biokatoen. Recent heeft Bestseller ook een groot partnership aangekondigd met Spinnova. Dit Finse bedrijf ontwikkelde een nieuwe duurzame vezel van houtpulp, waar geen chemische stoffen aan te pas zijn gekomen. Spinnova gebruikt enkel duurzame ruwe materialen, zoals hout(afval) met FSC- of PEFC-labels. Nu zoekt de holding wel nog naar concrete toepassingen bij haar dochtermerken.


Het resultaat van een samenwerking met het Zweedse Renewcell zal volgende lente wel al in de collecties te zien zijn: Vero Moda, Object en Selected gaan items produceren met gerecycleerd materiaal. De zogeheten Circulose-stof is volledig circulair en wordt gemaakt van weggegooid textiel, zoals productieafval of versleten kleding, dat wordt omgevormd tot nieuwe vezels, stoffen en draden.