Björn Borg koopt zijn Benelux-distributeur

Björn Borg koopt zijn Benelux-distributeur

Björn Borg koopt zijn Benelux-distributeur

Björn Borg koopt de Baseline Group, de distributeur van zijn producten in Nederland en België. Daarmee willen de Zweden “de verticale integratie versnellen, in lijn met de strategie om dichter op consumenten en retailers te zitten”.

Grootste markt, nog vóór Zweden

Op 2 januari 2017 wordt Björn Borg eigenaar van de Baseline Group. Die verzorgde tot nog toe de wholesale van ondergoed en sportmode, de uitbating van twaalf conceptwinkels en outletstores in Nederland en België en de logistiek voor de lokale markt. De Baseline Group heeft 90 medewerkers en realiseerde voor Björn Borg in 2015 ongeveer 23,3 miljoen euro omzet.

 

Met 26% van alle verkopen in 2015 is de Benelux de grootste markt voor Björn Borg, nog vóór thuismarkt Zweden. Het is ook de markt waar het merk de sterkste positie heeft op het gebied van sportkleding, een essentiële productcategorie voor Björn Borg als sportmodemerk.

 

De Zweden betalen 1,25 miljoen euro voor alle aandelen en aandeelhoudersleningen van de Baseline Group gedurende een periode van drie jaar. Als onderdeel van de transactie neemt Björn Borg ook de werkkapitaalfinanciering over van lokale banken, met een maximum van 2,8 miljoen euro. De rentedragende schuld van de Group neemt met hetzelfde bedrag toe.

 

“Timing is perfect”

“Door de acquisitie van de activiteiten in de Benelux vergroten we het potentieel dat we zien op deze belangrijke markt”, zegt CEO Henrik Bunge. “Daarnaast kunnen we de continuïteit van onze handel verbeteren door verder te bouwen op het platform dat al aanwezig is. We zien dit als een belangrijke investering voor toekomstige groei.”

 

Door de consolidatie van Baseline in de Björn Borg Group zal de jaarlijkse netto-omzet vermoedelijk met ongeveer 100 miljoen Zweedse kroon (ca. 10 miljoen euro) stijgen. De groep ziet “grote kansen voor hogere omzetten en meer winst in de Benelux, zowel door geoptimaliseerde interne processen als door de toename van verkopen in eigen winkels en via derden.”

 

De overname komt op een ideaal moment, aldus nog Bunge: “De timing is perfect, omdat 2017 het eerste jaar is dat er geen betalingen hoeven te worden gedaan aan de voormalige eigenaar van het Björn Borg-merk als gevolg van de earn-outregeling. Dit vergroot onze financiële slagkracht waardoor we deze stap kunnen ondernemen.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.

FNG trekt naar Brusselse beurs met 60 miljoen euro

06/07/2018

Modegroep FNG heeft 60 miljoen euro opgehaald bij een nieuwe aandelenuitgifte. De nieuwe aandelen zullen vanaf 9 juli worden verhandeld op de beurs van Amsterdam en voor het eerst ook op de Brusselse beurs.