Britse Brantano vraagt faillissement aan

Britse Brantano vraagt faillissement aan
Shutterstock

De Britse schoenketen Brantano heeft het faillissement aangevraagd. Nog maar een jaar geleden maakte de keten een doorstart en eerder maakte de keten ook deel uit van de failliete Macintosh Retail Group.

Ook Jones Bootmaker in de problemen

De huidige eigenaar, investeringsbedrijf Alteri, was de voorbije weken al naarstig op zoek naar een overnemer voor Brantano en zusterketen Jones Bootmaker, die het anderhalf jaar geleden voor iets meer dan twaalf miljoen euro in handen had gekregen. Jones Bootmaker is momenteel nog niet failliet, maar de kans op een faillissement is niet onbestaande. Alteri is wel nog in gesprek met mogelijke overnemers.

 

Beide ketens stonden al een tijd onder druk en werden ook sterk getroffen door de brexit en de daling van de waarde van het pond, waardoor de kosten van het bedrijf stegen. Daarnaast hadden ze ook te maken met een veranderend consumentengedrag en de verandering van het retaillandschap in het Verenigd Koninkrijk.

 

Duizend jobs bedreigd

De winkels van Brantano blijven voorlopig gewoon open, terwijl de curatoren op zoek gaan naar de beste oplossing. Bij Brantano werken een duizendtal mensen, die voorlopig in onzekerheid blijven over hun toekomst. Curator Tony Barrell van PwC laat wel al verstaan dat er sowieso ontslagen zullen vallen.

 

Alteri was ook al eigenaar van Brantano toen het vorige keer failliet ging. We hebben heel erg ons best gedaan het bedrijf te herstructureren zonder failliet te gaan, maar zijn daar niet in geslaagd,” liet CEO Gavin George toen weten aan The Guardian. “Dit is de enige manier waarop we het bedrijf konden reorganiseren om het een goede basis voor de toekomst te geven.”