Coolcat tekent Bangladesh-akkoord, Wibra nog niet

Coolcat tekent Bangladesh-akkoord, Wibra nog niet

Nadat minister Ploumen eerder deze week enkele ketens op de korrel had genomen, omdat ze bindende akkoorden omtrent het verbeteren van de werkomstandigheden in de textielarbeid niet wilden ondertekenen, hebben Wibra en Coolcat gereageerd.

"De minister is net een zeemeeuw"

CEO Roland Kahn van Coolcat laat weten dat ze het akkoord binnen een maand zullen ondertekenen, maar niet gediend te zijn met de uitspraken van de minister. "De minister is net een zeemeeuw: ze schijt op je hoofd en dan vliegt ze door", aldus Kahn aan BNR. Kahn zegt ook nog dat zijn bedrijf geen enkele invloed heeft op de salarissen van arbeiders in Bangladesh.

 

"Wij tekenen geen convenanten over salarissen, dat doen vakbonden, landen en bedrijven. Wij zijn een heel kleine producent in Bangladesh. Wij hebben helemaal, helemaal geen invloed op de arbeidsomstandigheden, behalve dan dat we zelf kunnen kiezen met welke fabrieken we zaken doen. Dat doen we met een paar hoogwaardige fabrieken, waar we zes eigen mensen hebben die de arbeidsomstandigheden controleren", zegt hij nog aan BNR.

 

Wibra en Prénatal nog bezig met onderzoek

Prénatal, dat ook kritiek van Ploumen te verduren kreeg, zegt dat het enkele weken geleden een studie is gestart rond het akkoord, die het binnen afzienbare tijd wil afronden.

 

Wibra wil het akkoord voorlopig nog niet ondertekenen, omdat er volgens hen enkele onduidelijkheden in het akkoord staan. "Als die er niet waren, dan hadden we het akkoord al ondertekend", laat een woordvoerder weten aan Retailnews. Half december verwacht Wibra meer nieuws te kunnen geven over het al dan niet ondertekenen van het akkoord.

Tags: