Coronacrisis drukt resultaten Guess

Shutterstock.com

Ook Guess blijft grote hinder ondervinden van de gevolgen van de coronacrisis. Het Amerikaanse kledingmerk zag de omzet afgelopen boekjaar flink dalen en dook zelfs in de rode cijfers.

 

Nieuwe sluitingsgolf

In het vierde kwartaal, dat eindigde op 30 januari, daalde de omzet met 23% tot 648 miljoen dollar (550 miljoen euro) ten gevolge van een lagere vraag, tijdelijke winkelsluitingen en capaciteitsbeperkingen. Tegen het einde van het derde kwartaal werd Guess geconfronteerd met een nieuwe ronde verplichte winkelsluitingen: op 30 januari was zowat één op de drie winkels wereldwijd tijdelijk gesloten, vooral in Europa en Canada.

 

Over het volledige boekjaar was de schade nog een stuk groter. De omzet daalde met bijna 30% tot 1,88 miljard dollar (1,6 miljard euro). In de Verenigde Staten krompen de opbrengsten met liefst 37%. Europa en Azië kenden een daling van respectievelijk 24,6% en 32,8%.

 

Verlies

Guess moet over het hele jaar een bedrijfsverlies slikken van 60,5 miljoen dollar (51 miljoen euro), al werd er in het slotkwartaal wel opnieuw winst gemaakt. Een jaar geleden was er nog een bedrijfswinst van 140,6 miljoen dollar (zowat 120 miljoen euro).

 

Gezien de onzekerheid die de crisis met zich meebrengt, waagt het modebedrijf zich niet aan gedetailleerde prognoses. Guess verwacht voor het eerste kwartaal een "hoge ééncijferige daling" van de omzet ten opzicht van de zelfde periode in 2019. De retailer maakt bewust de vergelijking met het jaar vóór de pandemie om een meer betekenisvolle vergelijking te kunnen bieden.