Coronacrisis dwingt Arcadia (Topshop) op de knieën

Shutterstock.com

De Britse modegroep Arcadia, bekend van onder meer Topshop, is failliet. De coronacrisis bleek de genadeslag voor de retailer. Het faillissement kan echter ook verstrekkende gevolgen hebben voor Debenhams.

 

Nekschot

Arcadia zat vóór de crisis al in slechte papieren. Vorig jaar kondigde de modegroep reeds een grote herstructurering aan. Maar door het uitbreken van de coronacrisis en de verplichte winkelsluitingen zijn de problemen nog groter geworden. Gisterenavond werd het bedrijf boven merken als Topshop, Dorothy Perkins en Burton onder curatele geplaatst bij Deloitte, dat nu op zoek kan naar een overnemer.

 

Arcadia telt meer dan 440 winkels in het Verenigd Koninkrijk en 22 in het buitenland. Er werken ongeveer 13.000 mensen. Meer dan 9.000 daarvan zijn technisch werkloos. Voorlopig zijn er nog geen ontslagen aangekondigd. De winkels en de webshops blijven tot nader order open, meldt FashionUnited.

 

Interesse

Frasers Group, eigendom van de omstreden zakenman Mike Ashley, heeft al laten verstaan geïnteresseerd te zijn in de merken van Arcadia. Ashley zou zelfs een noodlening van 50 miljoen pond (56 miljoen euro) hebben willen verstrekken aan de modegroep, maar dat voorstel werd volgens Frasers Group afgewezen. Intussen wordt ook Boohoo Group, een fast fashion e-commercespeler die zijn succes heeft vooral gebouwd heeft op de overname van kleinere of falende bedrijven, genoemd als kandidaat-overnemer van enkele Arcadia-merken.

 

Het omvallen van het modebedrijf is meteen ook slecht nieuws voor Debenhams. Vandaag meldt de BBC immers dat JD Sports de onderhandelingen over een mogelijke overname van de noodlijdende warenhuisketen heeft stopgezet. Het faillissement van Arcadia zou in die beslissing een cruciale rol hebben gespeeld, aangezien de retailgigant ook de grootste concessiehouder is van Debenhams. Arcadia's merken, zoals Miss Selfridge en Dorothy Perkins, worden verkocht in de Debenhams-filialen. Ze zijn goed voor een ongeveer 75 miljoen pond (84 miljoen euro) aan omzet.