Dieter Penninckx (FNG) uit de gevangenis

Gevel winkel van retailer Brantano
Foto: Imladris / Shutterstock.com

Dieter Penninckx, de voormalige CEO van failliete modegroep FNG, mag de gevangenis verlaten. Hij komt vrij onder voorwaarden, in afwachting van het verdere onderzoek naar fraude bij de Brantano-moeder.

 

Weer vrij onder voorwaarden

De vroegere topman van FNG, Dieter Penninckx, is niet langer aangehouden. De kamer van inbeschuldigingstelling van Antwerpen heeft vandaag beslist dat de ondernemer mag vrijkomen onder voorwaarden. 


Het oordeel volgt op een eerdere beslissing, op 13 oktober, door de raadkamer van Mechelen, die eveneens stelde dat de zakenman – mits voorwaarden – de gevangenis mocht verlaten. Het parket, dat ook het onderzoek in de FNG-zaak leidt, ging toen evenwel in beroep tegen die uitspraak.

 

Onderzoek gaat verder

Penninckx kwam anderhalve maand geleden in de cel terecht omdat hij en zijn echtgenote Anja Maes hun toenmalige voorwaarden voor een voorlopige invrijheidsstelling hadden verbroken. Maes werd onder elektronisch toezicht geplaatst met een enkelband, maar Penninckx werd aangehouden.

 

Welke restricties ze niet naleefden is onbekend, maar het parket van Antwerpen had het over meerdere geschonden voorwaarden. Het duo zou volgens bronnen ook in contact zijn geweest met Frédéric Helderweirt, de eigenaar van e5 Mode, terwijl er mogelijk een contactverbod was. Helderweirt ontkent dat, overigens. 


De drie oprichters van FNG – naast Dieter Penninckx en Anja Maes nog Manu Bracke – en hun huisadvocate worden verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte, manipulatie van de beurskoers, gebruik van valse jaarrekeningen, misbruik van vennootschapsgoederen en het verhinderen van onderzoek (door beurswaakhond FSMA). Het onderzoek is echter nog volop gaande, want onderzoeksrechter Theo Byl wil alle onduidelijke constructies en ondoorzichtige transacties in het bedrijf met ooit tientallen venootschappen blootleggen.