e5 Mode: Vlaamse overheid steunt overnamekandidaat

RetailDetail

Ook de Vlaamse overheid dingt mee naar e5 Mode: overheidsvehikel PMV steunt het bod van een Vlaamse leverancier van kleding. Dat zou goed nieuws zijn voor de 450 medewerkers van de failliete keten.

 

Nog twee Vlamingen

Er zijn nog twee Vlaamse overnamekandidaten in de running bij e5 Mode, aldus De Standaard: ZEB, die (onbevestigd) een gedeeltelijke overname zou ambiëren, en een niet nader genoemde textielleverancier. Opvallend is dat die laatste de hulp krijgt van niemand minder dan de Vlaamse overheid, via het investeringsfonds PMV. Het zou dan ook gaan om een bod op het grotere geheel van e5 Mode, inclusief het merendeel van de 450 werknemers van de formule. 


Aangezien PMV pas nog de broek scheurde aan FNG is het opmerkelijk dat het overheidsvehikel zich nu weer aan de moderetail waagt. Mogelijk heeft de komst van de controversiële Nederlandse ondernemer Lex Hes daar iets mee te maken: de serie-ondernemer zou één van de bieders zijn, maar laat tot nu toe vooral een spoor van faillissementen achter zich. Eerder was hij al betrokken bij het falen van onder meer Witteveen Mode, Charles Vögele en Men at Work. Er waren ook al conflicten met curatoren en rechtszaken over wanbeheer.

 

Gouden bergen

Vakbond ACV Puls trekt hevig aan de alarmbel over de kandidaat-koper en waarschuwt voor een mogelijk nieuw Mega World-debacle moest Hes bij e5 Mode aan zet komen. De vakbond belooft alles in het werk te stellen om een eventuele overname tegen te houden. Nochtans klinken de plannen van Hes mooi: de ondernemer zou een groot aantal jobs en winkels willen overnemen. “Gouden bergen” die wellicht niet kloppen, meent ook potentiële kandidaat en CEO van ZEB Luc Van Mol.


Vandaag is de laatste dag waarop kandidaten een finaal bod kunnen indienen, eind deze week horen de gerechtsmandatarissen de winnaar(s) al bekend te maken. Tot voor kort gingen de mandatarissen ervan uit dat het een complexe puzzel zou worden, met meerdere losse stukjes en weinig toekomst voor het personeel, maar daar kan nu misschien alsnog verandering in komen.