Eerste winststijging voor H&M in twee jaar

Eerste winststijging voor H&M in twee jaar
Shutterstock.com

H&M heeft vandaag zijn volledige resultaten voor het derde kwartaal gepubliceerd: voor het eerst in twee jaar ziet het Zweedse modeconcern de winst weer toenemen.

 

Beter dan verwacht

De winst vóór belastingen in het kwartaal van juni tot augustus overtrof de verwachtingen en steeg van 4,01 miljard Zweedse kroon (370 miljoen euro) naar 5,0 miljard Zweedse kroon (460 miljoen euro). Analisten hadden volgens Reuters een winst in de buurt van 4,93 miljard Zweedse kroon (450 miljoen euro) voorspeld. De winststijging is de eerste sinds het tweede kwartaal van 2017.

 

"Meer verkopen tegen de volledige prijs en verminderde afwaarderingen hebben bijgedragen aan een stijging van de bedrijfswinst met 26% in het derde kwartaal", zei CEO Karl-Johan Persson bij de presentatie van de resultaten.

 

Beurs

Op 16 september had H&M gezegd dat de omzetgroei in het derde kwartaal de sterkste in drie jaar was, onder impuls van een goed ontvangen zomercollectie. De modegroep maakt toen een omzet van 5,86 miljard euro bekend, een stijging met 12%. Op de beurs was er niettemin onrust en daalde de koers van het aandeel, omdat beleggers vreesden dat de winstmarges onder druk zouden kunnen staan ten gevolge van investeringen.

 

Die vrees is nu onterecht gebleken: de brutomarge is toegenomen van 50,3% naar 50,8% en de operationele winstmarge is gestegen van 7,1% naar 8,0%.