Esprit presenteert weer rode halfjaarcijfers

Esprit presenteert rode halfjaarcijfers
Shutterstock.com

In de eerste helft van het boekjaar 2018/2019 ging de omzet van modeketen Esprit opnieuw lager en liep het verlies verder op. Het bedrijf wil blijven snoeien in de kosten en hoopt binnen 2 à 3 jaar break-even te draaien.

 

Transitieperiode

Esprit boekte de voorbije zes maanden een omzet van 6,77 miljard Hong Kong dollar (760 miljoen euro), een daling van 14,4% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is het gevolg van de rationalisering van het winkelnetwerk en de tegenvallende verkopen. Ondanks lagere operationele kosten als gevolg van besparingen, liep het verlies toch op tot 1,77 miljard dollar (200 miljoen euro). Eenmalige kosten ten gevolge van herstructureringen wogen sterk op het resultaat.

 

Esprit zit sinds vorig jaar in slechte papieren en maakt momenteel een grote herstructurering door. CEO Anders Kristiansen verwacht dat de komende twee boekjaren een overgangsperiode zullen zijn: “Er wordt gewerkt aan een eenvoudigere structuur voor de organisatie. Omdat verlieslatende winkels worden gesloten, zal de omzet ook in de volgende twee jaren nog verder dalen.” Door de producten verder te verbeteren en te werken aan een duidelijkere merkidentiteit, hoopt het bedrijf nadien opnieuw te groeien. Over maximaal drie jaar wil Esprit weer uit de rode cijfers zijn.

 

Een bijkomend slachtoffer is alvast het Nederlandse hoofdkwartier in Amstelveen: dat is te groot (en dus te duur) en moet dus dicht. Het merk laat bij de collega's van FashionUnited weten dat het een overeenkomst heeft bereikt voor een locatie in Amsterdam, waar de ondersteunende diensten zullen worden gecombineerd met een centrale showroom.