Fashionretailers openen strijd tegen 'vliegwinkels' | RetailDetail

Fashionretailers openen strijd tegen 'vliegwinkels'

Fashionretailers openen strijd tegen 'vliegwinkels'

Fashionretailers komen in actie tegen 'vliegwinkels' die voorraden tegen dumpprijzen verkopen. Ze willen procedureslagen voeren tegen dit soort winkels, omdat een verbod ten gronde niet kan.

Oneerlijke concurrentie

Retailers zien naar eigen zeggen hun omzet dalen door de steeds meer opduikende sample sales, waarbij winkels tijdelijk een ruimte huren en tegen stuntprijzen hun collectie verkopen. "We worden meer geteisterd door vliegende winkels dan voorheen", zegt eigenaar Tom Broekman van 21 winkels in de provincie Utrecht in Het Financieele Dagblad. 

 

De mededingingswet verbiedt het opleggen van vaste prijzen of minimumprijzen aan handelaren, dus zulke sample sales zijn wettelijk toegestaan. Volgens branchevereniging INretail kunnen retailers wel zelf actie ondernemen als een uitverkoop niet in het bestemmingsplan past: de vereniging wijst haar zesduizend leden daarom op standaard bezwaarbrieven die ze naar gemeenten kunnen sturen.

 

Ook is het informatiepunt Oneerlijke Concurrentie geopend op een initiatief van Detailhandel Nederland. Ook hier kunnen ondernemers via een wegwijzer voorbeeldbrieven downloaden en wordt er naar brancheverenigingen doorverwezen. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Manfield opent eerste Belgische winkel in Antwerpen

25/05/2018

De eerste Belgische winkel van het Nederlandse schoenenmerk Manfield is open. In de Stadsfeestzaal in Antwerpen vinden klanten het nieuwste winkelconcept van het merk, waarin luxe en merkbeleving centraal staan.

Isabel Marant opent eerste winkel in Nederland

24/05/2018

Modemerk Isabel Marant heeft de deuren geopend van een eerste Nederlandse boetiek in Amsterdam. De winkel is te vinden in de P.C. Hooftstraat, in het pand waar vroeger McGregor zat.

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.

Expansie duwt Suitsupply de rode cijfers in

15/05/2018

Forse investeringen in expansie brachten Suitsupply vorig jaar een mooie omzetgroei, maar ook een flink nettoverlies. Toch is dat de enige weg voorwaarts, meent de Nederlandse keten, die het oog strak op de Verenigde Staten gericht houdt.