Fashionretailers openen strijd tegen 'vliegwinkels'

Fashionretailers openen strijd tegen 'vliegwinkels'

Fashionretailers komen in actie tegen 'vliegwinkels' die voorraden tegen dumpprijzen verkopen. Ze willen procedureslagen voeren tegen dit soort winkels, omdat een verbod ten gronde niet kan.

Oneerlijke concurrentie

Retailers zien naar eigen zeggen hun omzet dalen door de steeds meer opduikende sample sales, waarbij winkels tijdelijk een ruimte huren en tegen stuntprijzen hun collectie verkopen. "We worden meer geteisterd door vliegende winkels dan voorheen", zegt eigenaar Tom Broekman van 21 winkels in de provincie Utrecht in Het Financieele Dagblad. 

 

De mededingingswet verbiedt het opleggen van vaste prijzen of minimumprijzen aan handelaren, dus zulke sample sales zijn wettelijk toegestaan. Volgens branchevereniging INretail kunnen retailers wel zelf actie ondernemen als een uitverkoop niet in het bestemmingsplan past: de vereniging wijst haar zesduizend leden daarom op standaard bezwaarbrieven die ze naar gemeenten kunnen sturen.

 

Ook is het informatiepunt Oneerlijke Concurrentie geopend op een initiatief van Detailhandel Nederland. Ook hier kunnen ondernemers via een wegwijzer voorbeeldbrieven downloaden en wordt er naar brancheverenigingen doorverwezen. 

Tags: