FNG: Banken openen deur naar redding, stok in de hand

Foto: Trygve Finkelsen / Shutterstock.com

De banken dringen bij FNG aan op een snelle beursgang van dochterformule Ellos. Om dat te bewerkstelligen, zijn ze nu toch bereid een lening te geven. Maar dan wel aan torenhoge rentes.

 

Rentevoet van 50%

De banken komen dan toch met een voorstel over de boeg om – wat er nog overblijft van – FNG te redden: ze tonen zich bereid om een tijdelijke lening te verstrekken, met het oog op een beursgang van e-commercedochter Ellos, maar dan wel aan een wurgrente van 12,5%... per kwartaal. Het zou met andere woorden gaan om een rente van 50% per jaar, weet De Standaard.


Als bijkomende voorwaarde stellen de banken dat de opbrengt van de beursgang van Ellos verdeeld moet worden tussen hen (zo’n 45%) en Nordic Capital, de vroegere eigenaar van het onlineplatform dat nog steeds niet volledig uitbetaald is voor de overname. De banken zijn ermee akkoord om in dat geval hun schadeclaim van 200 miljoen euro te laten vallen.

 

Geen geld meer over

Het voorstel moet FNG net genoeg tijd en middelen kopen om Ellos naar de beurs te brengen, maar er tevens voor zorgen dat er geen geld meer overschiet voor de aandeelhouders van FNG. Dat zijn op dit moment nog steeds de drie oprichters van de failliet gegane modegroep, die ook worden verdacht van fraude.


In een persbericht roept de raad van toezicht van FNG nogmaals op om een faillissement te vermijden. Dat zou waardevernietigend zijn, want Ellos doet het zelf nog erg goed: het bedrijf zou nu zo’n 350 miljoen euro waard zijn, twee derde meer dan bij de overname een dik jaar geleden.