FNG duikt diep in het rood

Ellos

FNG heeft afgelopen jaar 77 miljoen euro verlies geleden. Intussen werkt de directie aan een reddingsplan, dat later dit jaar wordt voorgesteld.

 

Lening

De Belgische modegroep boekte in 2020 een omzet van 303 miljoen euro. Die inkomsten komen volledig van Ellos, de Scandinavische modewebwinkel die eind 2019 werd overgenomen van Nordic Capital.

 

Uit de jaarrekening blijkt verder dat FNG een nettoverlies van 77 miljoen euro moest slikken. Het verlies is vooral het gevolg van leningen en provisies, schrijft De Tijd. Zo betaalde de modegroep een lening van 20 miljoen euro terug aan BNP Paribas Fortis. Door de coronacrisis kwam FNG in acute geldnood, en klopte het aan bij de bank.

 

Dading

Daarnaast legde het bedrijf een provisie van 40 miljoen euro aan, om aan zijn verplichtingen ten opzichte van Nordic Capital te kunnen voldoen. De Belgische onderneming beloofde het fonds en de Ellos-directie 100 miljoen euro, in een dadingsovereenkomst. De voormalige Ellos-eigenaars hebben de volledige overnamesom immers nog niet ontvangen. Daar komt nog bij dat de transactie gedeeltelijk in FNG-aandelen gebeurde, en die zijn sinds het uiteenvallen van de modegroep zo goed als waardeloos geworden.

 

Achter de schermen werkt FNG intussen aan een structurele oplossing. Mogelijk zal Ellos gedeeltelijk verkocht worden. Een andere mogelijkheid is een beursgang. Die operatie moet de nodige middelen opleveren om Nordic Capital te kunnen betalen. De verwachting is dat FNG nog dit najaar met een reddingsplan naar buiten komt.