FNG-oprichter Dieter Penninckx langer in gevangenis

Gevel van retailer Brantano tijdens uitverkoop
Foto: Shutterstock

Dieter Penninckx, de voormalige CEO van Brantano-moeder FNG, weet pas over twee weken of hij de cel mag verlaten. Voor de raadkamer hoeft hij niet langer de gevangenis in, maar het parket diende meteen beroep in.

 

In beroep tegen vrijlating

Sinds een maand zit Dieter Penninckx in de gevangenis, omdat de ex-topman van FNG de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling had geschonden. Ook zijn echtgenote Anja Maes schond de voorwaarden, maar zij werd vrijgelaten onder elektronisch toezicht met een enkelband. 


Vandaag moest de raadkamer beslissen of de aanhouding van Penninckx nog langer nodig was en of hij de cel eventueel mocht verlaten. Op die vraag luidde het oordeel positief: de raadkamer stond de medeoprichter van FNG toe om voorlopig vrij te komen onder voorwaarden, in afwachting van zijn proces. 


Het parket heeft echter meteen beroep ingesteld tegen de beslissing. Daardoor moet de manager, die ook grootaandeelhouder is van voetbalclub KV Mechelen, nog minstens twee weken in de cel blijven. Over twee weken wordt het dossier nu namelijk voorgelegd aan de kamer van inbeschuldigingstelling, bericht De Standaard.

 

Onderzoek loopt verder

De drie oprichters van de failliete Belgische modegroep en hun huisadvocate Elke Janssens zijn in verdenking gesteld van fraude. De beschuldigingen luiden valsheid in geschrifte, het vervalsen van jaarrekeningen, manipulatie van de beurskoers, het verhinderen van onderzoek (door beurswaakhond FSMA), misbruik van vennootschapsgoederen en witwassen. 


Wanneer het proces van start kan gaan is nog niet geweten, want het onderzoek zou nog volop aan de gang zijn. Wellicht is dat ook de reden waarom het parket van Antwerpen, dat het onderzoek leidt, in beroep is gegaan tegen de vrijlating.