FNG sluisde 110 miljoen euro weg naar Nederland

Ellos, een dochterketen van FNG
Foto: Shutterstock

Het onderzoek naar FNG leidt nu ook naar Nederland: de failliete modegroep heeft in de loop der jaren 110 miljoen euro er doorgesluisd naar een ex-investeringsvehikel van Rens Van de Schoor. Waarom wordt nergens verklaard.

 

Vier jaar lang zonder argument

Het fraudeonderzoek dat het parket van Antwerpen voert naar FNG, de voormalige groep boven Brantano, Miss Etam en Fred & Ginger, wijst nu ook naar schimmige transacties in Nederland. De naam van zakenman Rens Van de Schoor, die FNG ook al op dubieuze wijze hielp met zijn Amsterdamse beursgang en Nederlandse expansie, duikt op in de zoektocht naar een verdwenen bedrag van 110 miljoen euro.


Tussen 2016 en 2020 werd in totaal 110 miljoen euro gestort aan het Nederlandse bedrijf FIPH, een voormalig investeringsvehikel van Rens Van de Schoor. Nergens is echter een verklaring te vinden of ook maar iets van documenten die uitleggen waarvoor die transacties precies waren. Dat blijkt uit het verslag van de revisor die de boekhouding heeft doorgelicht in het kader van het gerechtelijk onderzoek, waarover meerdere kranten berichten. Een ex-medewerker zegt ook dat topman Dieter Penninckx zelf opdracht gaf voor de betalingen.

 

Overeenkomst van korte duur

Nochtans werd in april 2018 wel nog een overeenkomst gesloten die stelde dat FNG maximum 19 miljoen euro mocht overschrijven naar FIPH, en dat die laatste moest verantwoorden waarvoor het geld werd gebruikt. De beteugeling was echter niet van lange duur, want in 2019 en 2020 werd toch nog voor in totaal 49 miljoen euro gestort. Het geld zou ook voor andere doeleinden zijn ingezet.


Het onderzoek van onderzoeksrechter Theo Byl strekt zich momenteel nog niet uit naar Nederland, maar het Nederlandse gerecht liet eerder al weten de zaak nauw in de gaten te houden. In Antwerpen ligt de focus op drie thema's, luidt het. Het parket concentreert zich met name op "het afwenden van middelen uit de respectievelijke ondernemingen, het opzetten van bepaalde frauduleuze constructies en het witwassen van gelden".