FNG sluit 28 winkels in Nederland

Gevel winkel van retailer Expresso
Foto: Joop Hoek / Shutterstock.com

De nieuwe eigenaar van de FNG-winkels in Nederland gaat zijn minst rendabele vestigingen sluiten. Dat blijken er 28 van de 180 te zijn, vooral winkels van de keten Expresso.

 

20% minder medewerkers

Vandaag komen de medewerkers van FNG in Nederland voor het eerst op de loonlijst van Nxt Fashion, de holding van nieuwe eigenaar Martijn Rozenboom. Dat gaat evenwel meteen met een eerste ontslagronde gepaard: voor ruim 200 van de 1500 personeelsleden is geen plaats meer. De overnemer kan 20% van de medewerkers geen nieuw contract aanbieden, bevestigt commercieel directeur Patrick Miami-Van der Borden aan het Eindhovens Dagblad.

 

De groep sluit namelijk 28 verlieslatende winkels, op een totaal van 180 vestigingen in Nederland. Al bij de overname was duidelijk dat de winkels in kwestie "onvoldoende rendabel" waren, klinkt het. Nu heeft de directie – die dezelfde is gebleven als vroeger bij FNG – het portfolio kritisch bekeken en besloten om de minst rendabele vestigingen inderdaad te sluiten. Het gaat volgens Miami-Van der Borden om zwakke locaties, vestigingen met te hoge huurprijzen of te kleine panden.

 

Expresso halveert

Vooral dochterketen Expresso wordt door de sluitingen getroffen: met vijftien winkels verliest de formule in één klap de helft van haar winkelbestand. De panden zouden zich op locaties met weinig passage bevinden. Verder gaat het nog om drie Steps-winkels, vijf vestigingen van Claudia Sträter en vijf locaties van Miss Etam. In de winkels wordt vanaf volgende week een outletverkoop gehouden.

 

Het bedrijf waarschuwt dat er nog meer reorganisaties kunnen volgen, maar dan omwille van de coronacrisis. Van der Borden zegt wel dat het bedrijf nu financieel gezond verder kan en verdedigt ook de keuze voor de omstreden zakenman Martijn Rozenboom als nieuwe eigenaar: Rozenboom zou als enige bereid geweest zijn om de volledige boedel over te nemen.