Franchisers Runnersworld lopen weg met eigen formule

Franchisers Runnersworld lopen weg met eigen formule
Foto: Shutterstock

Een groot aantal franchisenemers van sportketen Runnersworld – er is sprake van bijna de helft – loopt weg en begint een eigen hardloopformule RunX. Vertroebelde relaties met moederbedrijf Euretco zouden aan de basis liggen.

 

Vijf winkels in september

RunX wordt een nieuwe formule voor hardlopers met landelijke dekking. Initiatiefnemer Jacques Kusters, zelfstandige ondernemer van een Runnersworld-winkel in Tilburg, wil de keten meer als echte specialist in de markt zetten. De collectie bij Runnersworld wordt volgens hem te veel van bovenaf bepaald en is ook in de vestigingen van Intersport te vinden.


De nieuwe keten krijgt een coöperatief model, zodat elke winkeluitbater zelf ook mede-eigenaar is het merk. Op die manier wil Kusters een alternatief bieden voor de ontevredenheid die franchisenemers volgens hem voelen binnen Euretco. Een nieuwe strategie, waarbij elke winkel minstens 200 m² groot moet zijn, zou voor velen de druppel de laatste druppel zijn geweest. De bijdrage die franchisenemers moeten betalen wordt opgetrokken, terwijl de zelfstandige winkeliers ook zelf verplichte verbouwingswerken moeten financieren.

 

Een twaalftal franchisenemers zou al in zee gaan met RunX en in september openen normaal gezien de eerste vijf vestigingen. Het mag wel nog niet geweten zijn waar die winkels precies komen. Later komt er nog een webshop en Kusters zegt ook in gesprek te zijn met andere geïnteresseerde franchisers, niet alleen van binnen Runnersworld.