Franse schoenenreus wil één winkel op zeven afstoten

Franse schoenenreus wil één winkel op zeven afstoten

Franse schoenenreus wil één winkel op zeven afstoten

De schoenenretail beleeft moeilijke tijden, niet enkel in België en Nederland. Ook Frankrijk ontsnapt niet aan de crisis: Vivarte gaat 100 van zijn alles samen 680 winkels van La Halle aux Chaussures afstoten en zet tegelijk zijn Spaanse schoenendochter Merkal in de etalage.

400 à 500 banen op de tocht

Vivarte, de Franse kledinggroep boven een vijftiental merken en ketens als André, Minelli of La Halle aux Vêtements, heeft aangekondigd 100 van zijn 680 schoenenwinkels van de hand te willen doen. Volgens vakbond CFDT liggen voor de betrokken winkels alle opties op tafel: “Verkoop, franchising of fusie met het kledingzusje La Halle aux Vêtements”.

 

De vakbonden zijn er alvast niet gerust in: het gaat om de honderd meest verlieslatende winkels (volgens de CGT zijn liefst 150 winkels van La Halle aux Chaussures verlieslatend). Als er voor die winkels geen oplossing uit de bus komt, is zelfs een sluiting niet uitgesloten en staan 400 tot 600 banen op de helling. Voor La Halle aux Chaussures werken nu nog alles samen 2.800 mensen.

 

Schuldenberg van 1,3 miljard euro

De Vivarte-directie is tegelijk van plan om haar Spaanse schoenendochter Merkal te verkopen. Die doet het naar verluidt wél goed, zou zeer rendabel zijn en moet dus voor wat financiële ademruimte kunnen zorgen. Geld dat meer dan welkom is, want de Franse retailgroep zit al een tijdje in lastige papieren. Vivarte heeft een schuldenberg van circa 1,3 miljard euro en de grootste aandeelhouders ‑ vier investeringsfondsen ‑ voeren de druk op.

 

In juni van dit jaar zette Vivarte ook al zijn merken Kookaï, Chevignon en Pataugas in de etalage. Vorig jaar kondigde de Franse retailgroep, die ruim 15.000 medewerkers telt, al aan zo’n 1.600 banen te schrappen in zijn kledingpoot als gevolg van de enorme opmars van H&M, Zara en Primark.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.

FNG trekt naar Brusselse beurs met 60 miljoen euro

06/07/2018

Modegroep FNG heeft 60 miljoen euro opgehaald bij een nieuwe aandelenuitgifte. De nieuwe aandelen zullen vanaf 9 juli worden verhandeld op de beurs van Amsterdam en voor het eerst ook op de Brusselse beurs.

Doek valt over Fish & Chips en Men at Work in België

06/07/2018

Net als de Nederlandse is nu ook de Belgische tak van de keten van multimerkwinkels Men at Work failliet verklaard. De drie winkels van de kledingketen én Fish & Chips in Antwerpen leggen de boeken neer.