Gap trekt weg uit Europa

Gevel winkel van retailer Gap in Parijs
Foto: Daboost / Shutterstock.com

(update) Gap verlaat Europa: de Amerikaanse kledingketen kondigt de sluiting van al haar winkels op het Europese continent aan. Het gaat om bijna 120 verkooppunten.

 

120 winkels dicht

Gap trekt definitief de stekker uit haar Europese winkels. Dat heeft het Amerikaanse modemerk vandaag bekendgemaakt: op een virtuele bijeenkomst kregen de medewerkers te horen dat ze in de loop van volgend jaar hun baan verliezen. Alle vestigingen gaan tegen juli 2021 dicht, zo bericht Le Monde. Zelf zegt het merk dat het nog verschillende opties bekijkt voor zowel de winkels als de e-commerce-activiteiten. Mogelijk kan een deel van de business worden overgedragen aan franchisepartners. 
 

Met de stopzetting verliest het Amerikaanse label zo'n 3% van zijn groepsomzet. In 2019 haalde Gap aan deze kant van de Atlantische Oceaan nog een omzet van 539 miljoen dollar (454 miljoen euro), op een totaal van 13,3 miljard dollar (11,2 miljard euro). Momenteel heeft Gap in Europa bijna 120 winkels, verdeeld over Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. 

 

Al drastische besparingen

Toch komt het nieuws niet als een complete verrassing: begin dit jaar werden in alle filialen al drastische bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd. Ook was in Frankrijk eerder al een ingrijpende herstructurering gebeurd, waarbij in 2019 acht verkooppunten werden gesloten en begin 2020 nog eens drie winkels in Parijs sneuvelden. Acht maanden geleden sloot zo ook de monumentale flagshipstore op de Champs-Elysées.

 

In Frankrijk telt Gap nu nog 21 winkels, in Italië zijn er 13 vestigingen en het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn goed voor bijna 80 filialen. Hoe de sluitingen precies zullen verlopen, wordt naar verwachting tijdens een informatievergadering op donderdag 22 oktober besproken. Een van de opties die op tafel ligt, is een algemene stopzetting aan het einde van het tweede kwartaal van 2021. Ook de sluiting van het Europese magazijn in het Verenigd Koninkrijk wordt bekeken.