H&M ziet omzet meer dan halveren door coronavirus

Logo van H&M op een winkel van de Zweedse retailer
Beeld: Manuel Esteban / Shutterstock.com

De Zweedse retailer H&M zag de verkoop in lokale valuta met liefst 57% kelderen sinds begin maart. De voorraden stapelen zich ondertussen op.

 

Nog 60% winkels dicht

Tussen 1 maart en 6 mei zag H&M de omzet in lokale wisselkoersen 57% lager uitkomen dan een jaar geleden. Het grootste deel van de winkels van ‘s werelds tweede grootste moderetailer waren immers gesloten door de coronapandemie. De onlineverkoop steeg wel met 32%, maar kon de terugval dus onvoldoende compenseren.

 

Bijgevolg zijn de voorraden van onverkochte goederen gegroeid tot iets meer dan 41 miljard Zweedse kronen (4 miljard euro) aan het eind van april, ten opzichte van 37,2 miljard Zweedse kronen aan het eind van februari en 40 miljard kronen een jaar eerder. Al op 3 april waarschuwde H&M dat het dit kwartaal voor het eerst in decennia met verlies zou afsluiten. Sinds eind vorige maand beginnen de winkels weer geleidelijk te heropenen, maar nog zo’n 60% van de vestigingen is momenteel dicht.

 

In VS crash van 71%

"In de markten die beginnen te heropenen, is de handel in de winkels in eerste instantie beperkt", verklaarde H&M voor de start van zijn jaarlijkse algemene vergadering volgens Reuters. In Duitsland daalde de omzet tot nu toe bijvoorbeeld met 46% in het tweede kwartaal, terwijl in de Verenigde Staten de omzet zelfs met 71% daalde.

 

In absolute cijfers zouden de kosten voor afprijzingen in het tweede kwartaal lager moeten liggen dan in het tweede kwartaal van 2019, maar door de aanzienlijk gedaalde verkoop zullen de afprijzingen nu toch een negatief effect van 2 tot 4 procentpunten hebben op de brutomarge.