Honderden miljoenen aan schadeclaims bedreigen FNG

Gevel winkel van retailer Ellos
Foto: Trygve Finkelsen / Shutterstock.com

Hoe moet het verder met Ellos, de enige overblijvende retailformule van FNG? De banken eisen 200 miljoen euro, ex-eigenaar Nordic Capital start arbitrage omdat het nu met een heleboel waardeloze FNG-aandelen zit.

 

Ook Nordic Capital eist nog geld

De situatie ziet er uitzichtloos uit voor de FNG-holding, of toch wat daar van overblijft. De holding, die als ‘restje’ van het vroegere FNG-imperium sinds het faillissement deze zomer enkel nog Scandinavinavische e-commerceformule Ellos omvat, wordt geplaagd door schadeclaims langs alle kanten. Dat bericht De Standaard.


Eerst waren er al de banken, die 200 miljoen euro vorderen voor geleden schade, en dat terwijl ze op de keper beschouwd maar op 20 miljoen euro coronakrediet aanspraak kunnen maken. In het faillissement hebben ze echter nog veel geld verloren. 


Nu komt daar ook nog Nordic Capital bij, die Ellos in het najaar van 2019 aan FNG verkocht. De investeerdersgroep is boos, omdat het nog een deel van zijn geld moet krijgen (zo’n (50 à 60 miljoen euro) én ook met een deel quasi waardeloze FNG-aandelen zit opgescheept. De uitbetaling verliep immers deels in aandelen van de Belgische modegroep. Nordic Capital start daarom nu een arbitrageprocedure.

 

Beursgang voor Ellos?

Om de holding alsnog te redden, heeft de rechtbank een bemiddelaar aangesteld. Die wist een Brits fonds te vinden dat een noodkrediet wil verstrekken, maar dat plan kaatsen de banken dan weer af. De tientallen advocaten van FNG vallen nu over elkaar en over de vraag hoe het verder moet. Een ander noodkrediet vinden, wordt wellicht moeilijk gezien de vele claims. Een beursgang voor Ellos zou daarentegen wel een (gedeeltelijke) oplossing kunnen zijn, die toch al de schulden zou kunnen aflossen.


Ellos is namelijk nog wel een gezond bedrijf: de e-commercespeler haalde dit jaar tot nu toe (tussen januari en eind september) een brutowinst (EBITDA) van 25,4 miljoen euro. Voor een onlinespeler is dat meer dan fatsoenlijk en het is ook meer dan de brutowinst van 20 miljoen euro in 2019. De coronapandemie heeft de onlineverkopen wind onder de vleugels gegeven. Naar schatting zou Ellos daardoor inmiddels zo’n 300 tot 360 miljoen euro waard zijn.