Hudson’s Bay sluit ook laatste Nederlandse winkel

Hudson’s Bay sluit ook laatste Nederlandse winkel
Shutterstock.com

Hudson’s Bay heeft zijn opheffingsverkoop beëindigd: ook de laatste Nederlandse winkel is inmiddels gesloten. Zo echoot HBC de teloorgang op oudejaarsdag van V&D, de keten waarvan het op een twintigtal plekken de plaats had overgenomen.

 

Alle winkels weldra dicht?

Gisteren gingen enkel nog de vestigingen in Breda en aan de Amsterdamse Kalverpassage open. Dat is het gevolg van een gerechtelijke uitspraak eind november, die stelt dat zij open moeten blijven tot respectievelijk augustus 2021 en 2022. De rechtbank oordeelde immers dat zowel de verhuurder van de panden - waarmee de winkelketen langdurige huurovereenkomsten sloot - alsook de omliggende winkeliers er groot belang bij hebben dat de betrokken winkels openblijven. Toch is vandaag, 31 december 2019, met Breda ook de allerlaatste winkel definitief dichtgegaan, bericht lokaal nieuwsmedium BN De Stem.

 

De uitverkoop van de laatste maanden is voorspoedig verlopen, en bijgevolg was er voor Hudson's Bay geen enkel nut meer om nog langer open te blijven. Voor de overtreding van het vonnis over de verlichte langere opening zal de Canadese keten hoogstwaarschijnlijk wel nog een fikse boete krijgen.

 

Ook andere sluitingen zouden nog een staartje kunnen krijgen: veel pandeigenaren hebben destijds langlopende huurgaranties gekregen van de winkelketen, en hebben ook vele miljoenen geïnvesteerd in de verbouwing van de panden. De sluiting kan dus alsnog uitmonden in een juridische strijd, die Hudson’s Bay mogelijk honderden miljoenen kan kosten. Tot op heden slaagde de winkelketen er enkel in om een oplossing te vinden voor de vestiging in Utrecht: daar werd het huurcontract afgekocht voor 2,9 miljoen euro.