Hudson’s Bay trekt weg van de beurs

Gevel van de te sluiten Hudson's Bay winkel in Amsterdam.
Foto: Robson90 / Shutterstock.com

De Canadese warenhuisgroep Hudson’s Bay wordt van de beurs gehaald: een groep aandeelhouders is bereid zeven euro per aandeel te betalen om de groep te privatiseren. Dat zou een totaal van 1,3 miljard euro opleveren.

 

Speciaal comité bereikt deal

Hudson’s Bay in eigen handen nemen is de beste oplossing voor het warenhuisbedrijf, zo luidt het unanieme besluit van een speciaal comité aangesteld door de raad van bestuur. "We zijn overtuigd dat deze transactie de beste weg vooruit is voor HBC en voor de aandeelhouders", laat comitévoorzitter David Leith weten.

 

Na vier maanden overleg, ook met de minderheidsaandeelhouders van het beursgenoteerde bedrijf, is een overeenkomst bereikt over de keuze om Hudson’s Bay van de beurs te halen en de overnamesom die daarmee gepaard gaat. Een groep huidige aandeelhouders, waaronder verschillende leden van de raad van bestuur en voorzitter Richard Baker, wil 10,3 Canadese dollar per aandeel betalen voor de groep, wat liefst 62% meer is dan de recente aandeelkoers en de warenhuisgroep op 1,9 miljard Canadese dollar (1,3 miljard euro) waardeert.

 

Sombere toekomstvisie

Het speciale comité argumenteert dat dit de beste optie is omdat het bedrijf dringend cash nodig heeft, onder meer door de sluiting van alle winkels in Nederland. Ook beklemtoont het comité dat gezien het "slechter wordende retailklimaat" de waarde van het vastgoed van Hudson’s Bay mogelijk achteruit zal gaan in de toekomst en dat ook de aandelenkoers verder blijft kelderen.

 

Om de deal te formaliseren is er weliswaar nog een bijzondere aandeelhoudersvereniging binnenkort, waar alle minderheidsaandeelhouders hun stem mogen uitbrengen. Weinig optimistisch klinkt de oproep van Leith aan beleggers alvast om eieren voor hun geld te kiezen en, gezien de sombere vooruitzichten, het schip zo snel mogelijk te verlaten.