Ikea experimenteert met verhuren van meubels | RetailDetail

Ikea experimenteert met verhuren van meubels

Ikea experimenteert met verhuren van meubels
Shutterstock

De Zweedse meubelgigant Ikea experimenteert met het verhuren en terugkopen van meubels, om zo duurzame klanten tegemoet te komen. Zo kan Ikea zelf op een duurzame manier de gebruikte meubels verwerken.

 

Circulair model

In Japan loopt momenteel al een proefproject, waarbij Ikea gebruikte sofa’s van klanten terugkoopt. Het bedrijf recycleert dan zelf het materiaal, waardoor de zetels niet gewoon bij het vuilnis belanden. In andere gevallen ziet Ikea ook mogelijkheden in het verhuren van meubels. “In Londen bijvoorbeeld, zijn er veel mensen die pendelen en die niet echt geïnteresseerd zijn in het uitbouwen van een tweede woning. Voor hen is het huren van meubels interessanter”, zei CEO Jesper Brodin tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos.

 

Het doel van Ikea is om klanten meer opties te geven om te voldoen aan hun wensen, en zo tegelijk ook een meer circulair model te creëren, waarbij minder materialen simpelweg worden weggegooid. “Als de voorbije jaren over massaconsumptie gingen, dan gaan we nu richting een groot circulair model”, aldus Brodin. 

 

Zo ontwikkelde de wetenschappers van de Nederlandse groep DSM al een tapijt dat bestaat uit een materiaal dat steeds opnieuw kan gerecycleerd worden. Wanneer gebruikers dan een nieuw tapijt willen, kunnen ze hun oude inruilen en krijgen ze meteen een nieuw. “Als de producent jouw tapijt kan gebruiken als materiaal, dan kan je het gewoon huren. Je moet dan voor de rest van je leven geen tapijt meer kopen, enkel huren”, zei CEO Feike Sybesma, die aanwezig was bij hetzelfde panel als Brodin.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Afound, het eerste outletplatform van H&M, van start in Zweden

15/06/2018

Afound, een nieuwe multimerkenformule van de H&M Group, is deze week van start gegaan in Zweden. De eerste twee winkels openden in Stockholm en Malmö: samen met het webplatform zijn ze een outletmarktplaats voor modekoopjes.

Group Puig neemt meerderheidsparticipatie in Dries Van Noten

14/06/2018

Het Belgische 'Dries Van Noten', een van de laatste onafhankelijke modehuizen, komt in Spaanse handen. De 60-jarige ontwerper verkocht de meerderheid van de aandelen van zijn bedrijf aan Group Puig.

Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

14/06/2018

Schoenenketen Van Haren mag de rode zolen, waar de Louboutin-hakken voor bekend staan, niet gebruiken. De rode kleur geldt als een merk, zegt het Europese Hof, dat zo de verdediging van Van Haren weerlegt.

Supertrash na nog geen twee maanden alweer doorverkocht

14/06/2018

Nog geen twee maanden nadat het failliete kledinglabel Supertrash was gekocht door een investeerdersgroep, is het geesteskind van Olcay Gulsen alweer doorverkocht. De merkrechten zijn nu in handen van Unlimited Footwear Group.

Moederbedrijf Brantano wil snel naar Brusselse beurs

13/06/2018

FNG Group zou al tegen midden juli op de Brusselse beurs willen noteren. Daarbij hoopt het een fors bedrag vers geld op te halen om te investeren in de verdere ombouw en expansie van Brantano.  

Ikea wil alleen nog hernieuwbare materialen

08/06/2018

Ikea stelt zich forse duurzaamheidsdoelstellingen: de woonketen wil klimaatpositief worden tegen 2030 en al eind volgend jaar alle plastic wegwerpproducten bannen.