Inditex leidt winsten af naar Nederland

Inditex leidt winsten af naar Nederland

Het Spaanse Inditex leidt een deel van zijn winsten af naar Zwitserland en Nederland om zijn belastingfactuur te verlagen. Zo is bij een dochterbedrijf in die landen 0,1% van het personeelsbestand actief, maar werd er vorig jaar bijna 20% van de winst verzameld.

230 miljoen euro fiscaal voordeel

De voorbije vijf jaar versluisde het concern achter onder meer de modeketens Zara, Bershka en Massimo Duti al bijna 1,5 miljard euro aan winsten naar Nederland en Zwitserland. Dit laat het concern toe om in landen met hoge belastingen, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk, de winsten beperkt te houden. De winstmarges blijven er niet toevallig beperkt tot 3% à 5%.

 

De operatie liet Inditex toe om sinds 2009 een fiscaal voordeel van meer dan 230 miljoen euro te boeken. Alleen al vorig jaar ging het om meer dan 70 miljoen euro, berekende het financieel persagentschap Bloomberg. Een goede zaak dus voor meerderheidsaandeelhouder en oprichter Amancio Ortega.

 

Fiscale praktijk staat onder druk

De ontwijking van belastingen staat echter al geruime tijd op de politieke agenda. Landen waar multinationals grote verkopen boeken, willen immers ook hun deel van de koek.

 

De fiscale diensten kijken dan ook steeds strenger toe op de transferprijzen. Recentelijk werd in België nog GDF Suez gehekeld voor het versluizen van gelden van de Belgische dochter naar de Franse moedermaatschappij.

Tags: