Inditex leidt winsten af naar Nederland | RetailDetail

Inditex leidt winsten af naar Nederland

Inditex leidt winsten af naar Nederland

Het Spaanse Inditex leidt een deel van zijn winsten af naar Zwitserland en Nederland om zijn belastingfactuur te verlagen. Zo is bij een dochterbedrijf in die landen 0,1% van het personeelsbestand actief, maar werd er vorig jaar bijna 20% van de winst verzameld.

230 miljoen euro fiscaal voordeel

De voorbije vijf jaar versluisde het concern achter onder meer de modeketens Zara, Bershka en Massimo Duti al bijna 1,5 miljard euro aan winsten naar Nederland en Zwitserland. Dit laat het concern toe om in landen met hoge belastingen, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk, de winsten beperkt te houden. De winstmarges blijven er niet toevallig beperkt tot 3% à 5%.

 

De operatie liet Inditex toe om sinds 2009 een fiscaal voordeel van meer dan 230 miljoen euro te boeken. Alleen al vorig jaar ging het om meer dan 70 miljoen euro, berekende het financieel persagentschap Bloomberg. Een goede zaak dus voor meerderheidsaandeelhouder en oprichter Amancio Ortega.

 

Fiscale praktijk staat onder druk

De ontwijking van belastingen staat echter al geruime tijd op de politieke agenda. Landen waar multinationals grote verkopen boeken, willen immers ook hun deel van de koek.

 

De fiscale diensten kijken dan ook steeds strenger toe op de transferprijzen. Recentelijk werd in België nog GDF Suez gehekeld voor het versluizen van gelden van de Belgische dochter naar de Franse moedermaatschappij.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.

FNG trekt naar Brusselse beurs met 60 miljoen euro

06/07/2018

Modegroep FNG heeft 60 miljoen euro opgehaald bij een nieuwe aandelenuitgifte. De nieuwe aandelen zullen vanaf 9 juli worden verhandeld op de beurs van Amsterdam en voor het eerst ook op de Brusselse beurs.

Doek valt over Fish & Chips en Men at Work in België

06/07/2018

Net als de Nederlandse is nu ook de Belgische tak van de keten van multimerkwinkels Men at Work failliet verklaard. De drie winkels van de kledingketen én Fish & Chips in Antwerpen leggen de boeken neer.

Einde verhaal voor sportwebwinkel Athleteshop

02/07/2018

Sportwebwinkel Athleteshop heeft het faillissement aangevraagd. Al sinds begin dit jaar kwamen veel klachten binnen over te late en slechte leveringen, en nu zouden ook verschillende leveranciers de samenwerking hebben stopgezet.