Inno-moeder Galeria Karstadt Kaufhof maakt doorstart

Gevel winkel van retailer Galeria Kaufhof
Foto: Chris Redan / Shutterstock.com

Galeria Karstadt Kaufhof krijgt een nieuwe kans: de herstructurering en de insolventieprocedure zijn afgerond. De Duitse warenhuisketen heeft wel zo’n 4.000 banen en 40 winkels moeten schrappen.

 

Geen schulden meer

Bij de uitbraak van de coronacrisis moest Galeria Karstadt Kaufhof bescherming zoeken in een insolventieprocedure. De kosten van de lockdown liepen immers op tot 80 miljoen euro per week, terwijl de warenhuisketen het al voordien moeilijk had. Het reddingsplan kreeg begin september evenwel groen licht van de schuldeisers en daarmee wordt de insolventie opgeschort.


Galeria Karstadt Kaufhof mag opnieuw beginnen met meer dan twee miljard euro aan schulden minder. Daar ging wel een zware herstructurering aan vooraf, waarbij ruim 40 winkels de deuren moeten sluiten en volgens de directie een 4 000-tal medewerkers hun baan verliezen. De vakbonden hadden het eerder zelfs over bijna 5000 ontslagen.


CEO Miguel Müllenbach voelt zich niettemin opgelucht en zelfverzekerd. "We hebben allemaal naar deze dag en dit succes verlangd", aldus de topman in een brief aan de medewerkers, die de krant Freie Presse kon inkijken. "De crisis heeft ons sterker gemaakt omdat we, in tegenstelling tot andere bedrijven, geen schulden hebben", schreef hij.

 

Nog 100 warenhuizen te veel? 

Het goeie nieuws is dat zo’n 130 warenhuizen overeind blijven, aanzienlijk meer dan in het oorspronkelijke herstructureringsplan was voorzien. Ook meer Karstadt-sportwinkels blijven bestaan dan verwacht. Zowel veel verhuurders als lokale overheden hebben forse toegevingen gedaan om nieuwe kraters van leegstand in de Duitse winkelstraten te voorkomen. 


Bij de doorstart horen nu plannen om “massaal online uit te breiden” en het assortiment ook meer lokaal af te stemmen. Tot nu toe haalden de warenhuizen amper 5% van hun omzet uit e-commerce. Toch wordt door sommige retailexperten nog getwijfeld aan de levensvatbaarheid van het herboren Galeria Karstadt Kaufhof. 


Zo ziet sectorkenner Gerrit Heinemann van de Niederrhein University of Applied Sciences slechts ruimte voor 30 tot 50 warenhuizen in de metropolen, de rest is een verloren zaak. "Dinosaurussen mogen dan wel overleven in Jurassic Park, maar niet in de zeer competitieve retailsector”, klinkt het provocerend.