Investeerder verijdelt buy-out bij Hudson’s Bay 

Foto: MDOGAN / Shutterstock.com

Hudson’s Bay heeft een investeerder gevonden: privé-investeerder Catalyst neemt een belang van 10% in de noodlijdende warenhuisgroep. Daarmee hopen aandeelhouders plannen te verijdelen om de Canadese groep van de beurs te halen.

 

Managementcoup mislukt

De Canadese investeerdersgroep Catalyst koopt 10% van de aandelen van Hudson’s Bay. Het bedrijf krijgt daarmee een welgekomen kapitaalinjectie van 187 miljoen dollar (168 miljoen euro). Toch is de overname vooral van strategisch belang: de komst van Catalyst steekt wellicht een stokje voor de plannen van bestuursvoorzitter Richard Baker.

 

Baker ziet de terugvallende beurskoers van het bedrijf met lede ogen aan en stelt als ultieme reddingspoging voor om het aandeel dan maar helemaal van de beurs te halen. Met een deel van de huidige aandeelhouders, die samen 57% in handen hebben, heeft de topman een bod van 1,74 miljard dollar (1,5 miljard euro) gelanceerd begin dit jaar. Andere aandeelhouders vonden het bod echter te laag en sindsdien zat het bedrijf in een impasse.

 

Katalysator voor Nederland?

De komst van Catalyst kan dan ook een heuse katalysator zijn voor Hudson’s Bay. Wellicht zal de nieuwe aandeelhouder aansturen op verdere kostenbesparingen en saneringen, meent professor Cor Molenaar van Erasmus Universiteit Rotterdam in De Ondernemer, terwijl de keten dankzij het verse kapitaal weer wat ademruimte krijgt om nieuwe maatregelen door te voeren.

 

Eén van die maatregelen zou weleens de terugtrekking uit Nederland kunnen zijn. "Het zal me niet verbazen als ze afscheid nemen van onrendabele markten. Eerst moeten claims afgehandeld worden, maar op het moment dat de afkoopsom lager is dan de verliezen die ze lijden, gaan ze weg", aldus Molenaar.

 

Duitsland en België keert Hudson’s Bay alvast zeker de rug toe, nu de Canadese groep zijn aandeel in het fusiebedrijf Galeria Kaufhof Karstadt afstaat aan Signa Retail. Voor de Nederlandse markt is een financieel adviseur aangesteld om er de opties te bekijken.