Louboutin in nauwe schoentjes in rechtszaak rond rode zool

Louboutin in nauwe schoentjes in rechtszaak rond rode zool

De advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft in een advies aan dat hof gesteld dat de rode schoenzool van het merk Louboutin volgens hem geen beschermd handelsmerk kan zijn.

Niet-bindend advies

De zaak rond de rode zool van Louboutin sleept al sinds 2012 aan. Toen bracht de Nederlandse schoenketen Van Haren een schoen op de markt met een rode zool. Volgens Louboutin was dat echter een inbreuk op hun merkrecht en dus kwam er een rechtszaak aan te pas. Die is ondertussen helemaal tot bij het Hof van Justitie geraakt en lijkt nu uit te draaien op een overwinning voor Van Haren. Het advies van de advocaat-generaal is dan wel niet bindend, het wordt meestal wel gevolgd.

 

Kern van de zaak is de manier waarop het merkrecht wordt geïnterpreteerd. Volgens Van Haren beschermt het merkrecht enkel de vorm van het ontwerp en niet de kleur. Louboutin van zijn kant vindt dan weer dat de kleur onderdeel is van het merkrecht.

 

Omdat de rechter van het Hof van Justitie niet zeker was of het merkrecht ook van toepassing kon zijn op iets als een kleur, werd het advies ingewonnen van de advocaat-generaal. Volgens hem kan “geen merkbescherming worden verleend aan kleur als daardoor concurrenten worden verhinderd om waren met hetzelfde functionele karakter aan te bieden.” Een definitieve uitspraak in de zaak wordt over enkele maanden verwacht.