Luc Van Mol (ZEB) wil open op 11 mei: “Desnoods bellen we zelf alle ziekenhuizen op!”

Luc Van Mol (ZEB) wil open op 11 mei
Foto ZEB

Een boze Luc Van Mol, topman van modeketen ZEB, kan er niet bij dat de heropening van de winkels mogelijk wordt uitgesteld omdat we niet weten waar de nieuwe ziekenhuispatiënten vandaan komen. "200 patiënten traceren, veel werk kan dat toch niet zijn?"

 

Geen blad voor de mond

Na de soap van afgelopen weekend rond het al dan niet heropenen van alle winkels op 11 mei, regent het reacties uit de sector. Flink wat retailmanagers hekelen tegenover RetailDetail het gebrek aan duidelijkheid in het beleid rond de heropstart en voelen zich gesteund door het recente opiniestuk van Jorg Snoeck, dat veel gelezen en volop gedeeld wordt. Niet alle bedrijfsleiders voelen zich geroepen om ook on the record te reageren, maar Van Mol neemt geen blad voor de mond.

 

"Ik hoor viroloog Steven Van Gucht zeggen dat winkels mogelijk niet open mogen, omdat er al gedurende vier dagen elke dag 200 nieuwe patiënten met het coronavirus worden opgenomen in de ziekenhuizen. Maar het punt is: als dat komt doordat de zorgcentra meer patiënten naar de klinieken sturen, dan is er eigenlijk geen probleem. Want dan zijn die opnames dus niet het gevolg van het niet respecteren van de social distancing. Dan komen de voorgestelde maatregelen niet in gevaar en mogen de winkels openen. Maar, zegt Van Gucht: als het daardoor niet komt, dan hebben we een issue. Welnu: wat ik niet begrijp is, waarom we niet weten waar die patiënten vandaan komen."

 

“Pak gewoon de telefoon”

"Kijk, zo moeilijk kan het toch niet zijn om te identificeren waar 200 patiënten vandaan komen? Dat kan toch niet veel werk zijn? We zijn 2000 mensen aan het zoeken die moeten gaan traceren wie met wie in contact is gekomen, maar eens bellen over 200 patiënten lukt niet? Is er geen enkele ambtenaar die eraan denkt om de mouwen op te stropen en er in te vliegen? Ondernemerschap, dat is de boel in handen nemen. Gewoon de telefoon pakken en de klinieken bellen om 200 mensen op te zoeken. Ik wil dat desnoods zelf doen met mijn management: met tien man is dat een halve dag werk. En dan weten we het tenminste."

 

Volgens Van Mol toont de situatie in Nederland, Duitsland en andere landen aan dat er geen enkel probleem is. "Al die modellen houden volgens mij ook geen enkele rekening met de voorzorgsmaatregelen die de winkeliers gaan nemen. Van mij mag de overheid absoluut zeer streng controleren en winkels sluiten die er hun voeten aan vegen. Maar we willen wel kunnen openen."