Macintosh Retail Group vraagt én krijgt uitstel van betaling

Macintosh Retail Group vraagt én krijgt uitstel van betaling

Macintosh Retail Group, de holding boven schoenenketens Brantano, Manfield, Invito en Dolcis, heeft uitstel van betaling gekregen. Het concern onder leiding van de Belg Kurt Staelens had daar eerder deze ochtend zelf om gevraagd.

 

Zo goed als failliet

"De huidige situatie is zeer teleurstellend, met name voor onze werknemers, leveranciers, banken en aandeelhouders, die ons altijd zijn blijven steunen in deze moeilijke tijden", had Macintosh vanochtend in een persbericht geschreven. Bij BNR Nieuwsradio had een woordvoerder van de holding uit Maastricht togegeven dat "het bedrijf failliet" is en dat het wachten was tot de rechtbank van Maastricht een bewindvoerder aanstelt. Die moet nagaan of er kandidaat-overnemers zijn voor de dochters.

 

De rechtbank van Limburg is dinsdagmiddag op de vraag naar "voorlopige surseance van betaling" ingegaan, zo melden diverse Nederlandse media. De rechtbank heeft John Huppertz, advocaat van Paulussen Advocaten in Maastricht, en Ben Meijs, advocaat van Thuis & Partners uit Heerlen, aangesteld als bewindvoerders.

 

Bij Macintosh werken nu nog zo'n 5.500 mensen. Voor een goed begrip: het uitstel van betaling betreft enkel de holding, niet de dochtermaatschappijen.

 

550 winkels in de etalage

Het nieuws komt amper een dag nadat Macintosh had laten weten dat het zijn resterende 550 winkels in Nederland en België ook van de hand wou doen - nadat het eerder al de Britse tak van Brantano en zijn woningketen Kwantum had verkocht - en dat het geen al te grote overnamesom verwacht.

 

Meteen maakt de groep noodgedwongen een kruis over de strategische beslissing om zich volledig terug te plooien op de schoenenverkoop in de Benelux. En dat is meteen ook slecht nieuws voor een aantal Nederlandse retailfamilies, die via hun investeringsfondsen vorig jaar nog vers geld hadden gepompt in Macintosh, waaronder de families boven winkelketens Zeeman en Blokker.

Tags: