Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s
Shutterstock

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.

 

220.000 spijkerbroeken verkocht

Fans van het merk weten het: jeans van Levi’s zijn niet alleen te herkennen aan het rode vlagje maar ook en vooral aan het gebogen V-vormige stiksel op de achterzakken. Toen de Nederlandse winkelketen Hema uitpakte met een wel heel erg gelijkend motiefje, stapte Levi Strauss & Co naar de Brusselse rechtbank van Koophandel. Dat gebeurde al in november 2015.

 

Deze week oordeelde de rechter dat er inderdaad sprake was van een inbreuk op het door Levi’s gedeponeerde beeldmerk: de rechter wees op de “hoge mate van visuele overeenkomst” en aangezien het merk Levi’s grote bekendheid geniet, achtte de rechter de bedoelingen duidelijk.

 

Hij veroordeelde Hema tot een schadevergoeding van 20 euro per broek. Aangezien de keten er in de Benelux ruim 220.000 exemplaren van verkocht, moet Hema liefst 4.432.060 euro ophoesten. In een reactie stelt Hema dat er nog juridische procedures lopen: zo lang wil de keten geen commentaar geven.