Minister Ploumen veroordeelt houding Wibra, Cool Cat en Prénatal

Minister Ploumen veroordeelt houding Wibra, Cool Cat en Prénatal

Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Ploumen is allesbehalve tevreden met de houding van Wibra, Cool Cat en Prénatal. Die ketens weigeren momenteel om een bindend akkoord te tekenen, waarin ze beloven om textielarbeiders hogere lonen en betere werkomstandigheden te garanderen.

Garantie op betere werkomstandigheden

De kwaliteit van de werkomstandigheden van de textielarbeiders is al een hele tijd een discussiepunt sinds in Bangladesh een fabriek instortte, wat meer dan duizend arbeiders het leven kostte. Daarom hebben een aantal kledingverkopers zich achter enkele akkoorden gezet die de omstandigheden voor die textielarbeiders drastisch moeten verbeteren.

 

Wibra, Cool Cat en Prénatal weigeren na herhaalde oproepen echter om zulke akkoorden te ondertekenen. "Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen", zegt minister Ploumen daarover aan het AD.

 

Volgens Ploumen is winstbejag geen geldig excuus om niet te tekenen. "Bedrijven als Zeeman, H&M, C&A, HEMA en V&D doen wél hun best. En de kleding is bij hen niet duurder. Het kan dus wel." Ploumen bezoekt vandaag ook nog een conferentie in Berlijn, waar door vakbonden, overheden en bedrijven afspraken zullen gemaakt worden over het betalen van een minimumloon.

Tags: