Miss Etam ontsnapt op valreep aan faillissementsaanvraag

Gevel winkel van retailer Miss Etam in Nederland
Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

Medewerkers van Miss Etam hebben dit weekend toch een deel van hun loon ontvangen. Zo ontsnapt de ex-keten van FNG aan een faillissementsaanvraag vanwege de vakbonden.

 

618 loonvorderingen

Het personeel van Miss Etam had sinds de doorstart in september nog geen loon uitbetaald gekregen, klonk het vorige week bij de voormalige dochterketen van FNG. Nog andere facturen zouden onbetaald blijven: medewerkers maakten gewag van alles van onbetaalde huren tot onopgehaald afval. Ook van nieuwe collecties zou nog geen sprake zijn.


Vakbond AVV dreigde er daarop mee het faillissement van de liefst 97 jaar oude keten aan te vragen en vroeg alle medewerkers een loonvordering in te dienen. Liefst 618 van de 620 werknemers vulden het formulier in, laat de vakbond nu weten. Maar op de valreep reageerde ook eigenaar Martijn Rozenboom: zaterdag stortte de werkgever een voorschot op het achterstallige salaris.


De faillissementsdreiging is daarmee evenwel nog niet helemaal van de baan: “De eigenaar heeft nog steeds niet alle lonen betaald”, aldus de vakbond tegenover Het Parool. “De claim blijft overeind staan zolang niet iedereen krijgt uitbetaald. Want dan kan er alsnog een faillissement worden aangevraagd.”

 

Vrees voor liquidatie

Volgens Rozenboom gaat het niettemin om een miscommunicatie en verlopen de betalingen wel normaal. Dat inmiddels ook zo’n dertig van het honderdtal winkels de deuren hebben gesloten, heeft dan weer te maken met onderhandelingen met de winkeleigenaars, aldus de bedrijvendokter. De overnemer eist huurverlagingen, maar sommige verhuurders hebben daarom hun panden geblokkeerd.


Zowel bij de vakbonden als kritische buitenstaanders blijft de vrees dat Rozenboom Miss Etam geen heuse toekomst wil bezorgen, maar zoveel mogelijk munt wil slaan uit de verkoop en het liquideren van losse bedrijfsonderdelen. Op het hoofdkantoor zouden ondertussen verschillende “directeuren” vertrokken zijn en lijkt er een duidelijk plan te ontbreken.