Moederhuis Zara beschuldigd van belastingontwijking

Moederhuis Zara beschuldigd van belastingontwijking

Moederhuis Zara beschuldigd van belastingontwijking

Het Spaanse modeconcern Inditex ligt onder vuur van de Europese Groenen: die beschuldigden de eigenaar van onder meer Zara en Massimo Dutti van grootschalige ontwijking van vennootschapsbelasting.

“Fiscale optimalisatie” van dik half miljard

Volgens de Europese Groenen heeft Inditex tussen 2011 en 2014 zo'n 585 miljoen euro aan vennootschapsbelasting ontweken. Dat werd berekend door een econoom van de universiteit van Barcelona. In die periode betaalde het bedrijf 2,7 miljard euro aan belastingen, zo’n 23% van de winst. Zonder die “fiscale optimalisatie” zou Inditex 28% hebben moeten betalen.

 

Inditex zou daarbij dankbaar gebruik hebben gemaakt van legale achterpoortjes via Zwitserland, Ierland en Nederland. “De aankopen van kleren uit Bangladesh, China of Marokko gebeuren door een handelsvennootschap in het laag belaste Zwitserland. De verzekeringen en leningen binnen de groep gebeuren vanuit het fiscaal aantrekkelijke Ierland. En het beheer van de modemerken gebeurt vanuit het royaltyvriendelijke Nederland, waar ook de overkoepelende holding is gevestigd”, schrijft De Tijd. De zakenkrant wijst erop dat Inditex eerder zijn vastgoed vanuit Luxemburg beheerde en zijn e-commerce vanuit Ierland organiseerde, maar “die twee wegen worden niet langer bewandeld”.

 

In een reactie wijst Inditex erop dat het “22 tot 24% belastingen heeft betaald tussen 2011 en 2015” en somt het meteen de geldende belastingvoeten op in een rist andere landen waar het concern actief is: “20% in het Verenigd Koninkrijk, 28% in Duitsland, 16% in Roemenië, 20% in Rusland, 12.5% in Ierland, 19% in Polen, 25% in China, 33.33% in Frankrijk, 29% in Griekenland, 27% in Italië, 25% in Oostenrijk en 20% in Turkije”. Versta: met 22 à 24% zitten we daar mooi middenin. Inditex wijst er bovendien op dat de groep “in alle transparantie” werkt en dat alle “details in het jaarverslag” na te lezen zijn.

 

Inditex is niet de eerste grote retailer die door de Europese Groenen in het vizier wordt genomen. Begin dit jaar eisten ze ook al een onderzoek naar de “fiscale trucs” van woonwarenhuisketen Ikea.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.

FNG trekt naar Brusselse beurs met 60 miljoen euro

06/07/2018

Modegroep FNG heeft 60 miljoen euro opgehaald bij een nieuwe aandelenuitgifte. De nieuwe aandelen zullen vanaf 9 juli worden verhandeld op de beurs van Amsterdam en voor het eerst ook op de Brusselse beurs.

Doek valt over Fish & Chips en Men at Work in België

06/07/2018

Net als de Nederlandse is nu ook de Belgische tak van de keten van multimerkwinkels Men at Work failliet verklaard. De drie winkels van de kledingketen én Fish & Chips in Antwerpen leggen de boeken neer.