Moederhuis Zara beschuldigd van belastingontwijking

Moederhuis Zara beschuldigd van belastingontwijking

Het Spaanse modeconcern Inditex ligt onder vuur van de Europese Groenen: die beschuldigden de eigenaar van onder meer Zara en Massimo Dutti van grootschalige ontwijking van vennootschapsbelasting.

“Fiscale optimalisatie” van dik half miljard

Volgens de Europese Groenen heeft Inditex tussen 2011 en 2014 zo'n 585 miljoen euro aan vennootschapsbelasting ontweken. Dat werd berekend door een econoom van de universiteit van Barcelona. In die periode betaalde het bedrijf 2,7 miljard euro aan belastingen, zo’n 23% van de winst. Zonder die “fiscale optimalisatie” zou Inditex 28% hebben moeten betalen.

 

Inditex zou daarbij dankbaar gebruik hebben gemaakt van legale achterpoortjes via Zwitserland, Ierland en Nederland. “De aankopen van kleren uit Bangladesh, China of Marokko gebeuren door een handelsvennootschap in het laag belaste Zwitserland. De verzekeringen en leningen binnen de groep gebeuren vanuit het fiscaal aantrekkelijke Ierland. En het beheer van de modemerken gebeurt vanuit het royaltyvriendelijke Nederland, waar ook de overkoepelende holding is gevestigd”, schrijft De Tijd. De zakenkrant wijst erop dat Inditex eerder zijn vastgoed vanuit Luxemburg beheerde en zijn e-commerce vanuit Ierland organiseerde, maar “die twee wegen worden niet langer bewandeld”.

 

In een reactie wijst Inditex erop dat het “22 tot 24% belastingen heeft betaald tussen 2011 en 2015” en somt het meteen de geldende belastingvoeten op in een rist andere landen waar het concern actief is: “20% in het Verenigd Koninkrijk, 28% in Duitsland, 16% in Roemenië, 20% in Rusland, 12.5% in Ierland, 19% in Polen, 25% in China, 33.33% in Frankrijk, 29% in Griekenland, 27% in Italië, 25% in Oostenrijk en 20% in Turkije”. Versta: met 22 à 24% zitten we daar mooi middenin. Inditex wijst er bovendien op dat de groep “in alle transparantie” werkt en dat alle “details in het jaarverslag” na te lezen zijn.

 

Inditex is niet de eerste grote retailer die door de Europese Groenen in het vizier wordt genomen. Begin dit jaar eisten ze ook al een onderzoek naar de “fiscale trucs” van woonwarenhuisketen Ikea.