Moederhuis Zara beschuldigd van belastingontwijking

Moederhuis Zara beschuldigd van belastingontwijking

Moederhuis Zara beschuldigd van belastingontwijking

Het Spaanse modeconcern Inditex ligt onder vuur van de Europese Groenen: die beschuldigden de eigenaar van onder meer Zara en Massimo Dutti van grootschalige ontwijking van vennootschapsbelasting.

“Fiscale optimalisatie” van dik half miljard

Volgens de Europese Groenen heeft Inditex tussen 2011 en 2014 zo'n 585 miljoen euro aan vennootschapsbelasting ontweken. Dat werd berekend door een econoom van de universiteit van Barcelona. In die periode betaalde het bedrijf 2,7 miljard euro aan belastingen, zo’n 23% van de winst. Zonder die “fiscale optimalisatie” zou Inditex 28% hebben moeten betalen.

 

Inditex zou daarbij dankbaar gebruik hebben gemaakt van legale achterpoortjes via Zwitserland, Ierland en Nederland. “De aankopen van kleren uit Bangladesh, China of Marokko gebeuren door een handelsvennootschap in het laag belaste Zwitserland. De verzekeringen en leningen binnen de groep gebeuren vanuit het fiscaal aantrekkelijke Ierland. En het beheer van de modemerken gebeurt vanuit het royaltyvriendelijke Nederland, waar ook de overkoepelende holding is gevestigd”, schrijft De Tijd. De zakenkrant wijst erop dat Inditex eerder zijn vastgoed vanuit Luxemburg beheerde en zijn e-commerce vanuit Ierland organiseerde, maar “die twee wegen worden niet langer bewandeld”.

 

In een reactie wijst Inditex erop dat het “22 tot 24% belastingen heeft betaald tussen 2011 en 2015” en somt het meteen de geldende belastingvoeten op in een rist andere landen waar het concern actief is: “20% in het Verenigd Koninkrijk, 28% in Duitsland, 16% in Roemenië, 20% in Rusland, 12.5% in Ierland, 19% in Polen, 25% in China, 33.33% in Frankrijk, 29% in Griekenland, 27% in Italië, 25% in Oostenrijk en 20% in Turkije”. Versta: met 22 à 24% zitten we daar mooi middenin. Inditex wijst er bovendien op dat de groep “in alle transparantie” werkt en dat alle “details in het jaarverslag” na te lezen zijn.

 

Inditex is niet de eerste grote retailer die door de Europese Groenen in het vizier wordt genomen. Begin dit jaar eisten ze ook al een onderzoek naar de “fiscale trucs” van woonwarenhuisketen Ikea.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.

Expansie duwt Suitsupply de rode cijfers in

15/05/2018

Forse investeringen in expansie brachten Suitsupply vorig jaar een mooie omzetgroei, maar ook een flink nettoverlies. Toch is dat de enige weg voorwaarts, meent de Nederlandse keten, die het oog strak op de Verenigde Staten gericht houdt.

Winst Zalando totaal weggeveegd

08/05/2018

De Duitse e-tailer Zalando zag in het eerste kwartaal van 2018 zijn winst als sneeuw voor de zon verdwijnen: 5,1 miljoen euro nettowinst ging over in 15 miljoen verlies. De omzet steeg wel met 22% dankzij forse investeringen.

Hugo Boss groeit vooral online sterk

03/05/2018

Het Duitse modemerk Hugo Boss kon tijdens het eerste kwartaal groei optekenen in alle regio's. De omzet van de groep steeg met 5% tot 650 miljoen euro, onder meer dankzij de sterke groei van de eigen webshop.