Monki recycleert gemengd textiel tot nieuwe kleding

Monki

Monki heeft een capsulecollectie onthuld die gemaakt werd met behulp van zogenaamde Green Machine-technologie. Die machine kan katoen-en polyestermengelingen volledig scheiden en recycleren op grote schaal.

 

Primeur

Heel wat hedendaagse kleding bestaat uit een mix van verschillende vezels, en vaak gaat het om katoen en polyester. Tot nu toe bestond er geen methode om die vezels efficiënt, milieuvriendelijk en op grote schaal van elkaar te scheiden en  te recycleren. Daarom ontwikkelden de H&M Foundation en HKRITA (Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel) de Green Machine. Die maakt gebruik van een hydrothermisch proces om zo’n mix van vezels te scheiden. Het proces is bovendien circulair: er is enkel nood aan warmte, water en 5% biologisch afbreekbare, milieuvriendelijke chemicaliën.

 

Monki heeft als eerste merk een capsulecollectie ontwikkeld met de Green Machine: het is een grijs tracksuit. De hoodie en trainingsbroek, met de geborduurde slogan “respect your mother (nature)”, zullen vanaf eind deze maand enkel online te koop zijn. Het modemerk wil het productieproces op grotere schaal implementeren tegen de herfst van volgend jaar.

 

"Als modemerk moeten we ons deel doen voor een circulaire maatschappij. Monki gaat dit klimaatdecennium in met een open blik en wil deel uitmaken van de oplossing. Als we de levensduur zo lang mogelijk kunnen rekken en het gebruik van grondstoffen kunnen verminderen, dan is dat een grote stap in de goede richting”, aldus Jenny Fagerlin, Sustainability Director bij Monki.