Nakende deal tussen Amazon en Nike slecht nieuws voor retailers | RetailDetail

Nakende deal tussen Amazon en Nike slecht nieuws voor retailers

Nakende deal tussen Amazon en Nike slecht nieuws voor retailers
Shutterstock

Het nieuws dat Amazon en Nike dicht bij een overeenkomst staan, waarbij Nike zijn producten zelf rechtstreeks gaat verkopen op het platform van de Amerikaanse webshop, heeft voor wat ophef gezorgd bij andere retailers.

Meer controle

Het nieuws rond de mogelijke deal werd naar buiten gebracht door een analist van Goldman Sachs en brengt volgens de zakenbank een aantal voordelen met zich mee. Zo krijgt Nike meer controle over de presentatie en de verkoop van zijn producten. Bovendien zit een groot deel van het doelpubliek van Nike al als klant bij Amazon. Momenteel verloopt de verkoop van de producten van Nike op Amazon nog via tussenpartijen.

 

Voor andere retailers is het minder goed nieuws en dat toonde zich onmiddellijk op de aandelenbeurs. Zo moesten onder andere de aandelen van schoenenketen Foot Locker en sportketen Dicks Sporting Goods een stevig verlies incasseren, terwijl het aandeel van Nike er net op vooruit ging.

 

Prime Wardrobe

De reactie op de nakende deal is gelijkaardig aan die bij de verschillende supermarktbedrijven toen het nieuws bekend werd dat Amazon supermarktketen Whole Foods overnam. Ook toen kwamen de aandelen van de concurrentie onder druk te staan.

 

Eerder deze week kondigde Amazon ook al Prime Wardrobe aan. Bij die service kunnen abonnees van Amazon Prime kleding bestellen en thuis uitproberen. Ze moeten pas betalen nadat ze hebben besloten welke kledingstukken ze willen bijhouden, de rest mag gratis geretourneerd worden. Daarmee komt het in het vaarwater terecht van online diensten als Suitcase, die een vergelijkbaar concept hebben.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ex-medewerksters beschuldigen Nike van discriminatie

14/08/2018

Enkele Amerikaanse ex-werknemers van Nike hebben een rechtszaak aangespannen tegen het sportmerk. De vrouwen zouden minder loon hebben gekregen dan mannelijke collega’s en ongepast gedrag moeten ondergaan.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

McGregor wint rechtszaak van Reebok

13/08/2018

Modemerk McGregor heeft verkregen dat Reebok de naam van vechtsporter Conor McGregor niet meer mag gebruiken. De naam is een inbreuk op het merkrecht, ook al bestaat McGregor momenteel niet: het label ging al twee jaar op rij failliet.

Omzet modegroep WE blijft teruglopen

10/08/2018

Modegroep WE International blijft omzet verliezen: de verkoopcijfers liepen vorig jaar met 2,8% terug naar 275,8 miljoen euro. Ook de operationele winst gaat erop achteruit, al blijft de nettowinst stabiel.

Sports Direct koopt failliete warenhuisketen House of Fraser

10/08/2018

Mike Ashley, de eigenaar van Sports Direct, koopt de Britse warenhuisketen House of Fraser voor zo’n 100 miljoen euro. De overname komt er luttele uren nadat de 169-jarige keten het faillissement aanvroeg.

Adidas scoort dankzij WK voetbal

09/08/2018

Het Duitse sportmodemerk Adidas heeft een topkwartaal achter de rug, met dank aan het voorbije WK voetbal. De totale omzet steeg 4% tot 5,26 miljard euro. liefst 3,2 miljard daarvan haalde Adidas uit de verkoop van sportschoenen.