Nike klopt alle verwachtingen

Foto: Alina Boldina / Shutterstock.com

Sportmerk Nike klopt alle verwachtingen in zijn nieuwste kwartaal: vooral in China verkocht de sportfabrikant gevoelig meer. Op de beurs haalt het aandeel dan ook een recordkoers.

 

Nike geeft analisten het nakijken

In het voorbije kwartaal, wat Nike het eerste kwartaal van zijn boekjaar 2020 noemt, kwam de winst per aandeel kwam neer op 86 dollarcent (net geen 80 eurocent), terwijl analisten uitgingen van 70 dollarcent. Vorig jaar was de nettowinst nog 0,67 dollar per aandeel of 1,09 miljard dollar (een miljard euro) in totaal, nu ligt die dus 25% hoger.

 

De omzet bedroeg 10,66 miljard dollar (9,7 miljard euro), 7,2% meer dan een jaar eerder en beter dan de verwachte 10,44 miljard dollar (9,5 miljard euro). Dat heeft de producent van sportartikelen te danken aan groei in de schoenenverkoop (+11%), betere verkoop van sportuitrusting (+11%) en kledingverkoop (+9%). Sneakermerk Converse verkocht 8% meer.

 

China en vrouwen

In Noord-Amerika steeg de omzet met 4%, maar grote groeier is vooral de regio China, waar Nike 27% meer omzet behaalde. Ondanks de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog wist de sportfabrikant er zijn aanwezigheid in het laatste jaar te verdubbelen. 

 

Ook e-commerce is een belangrijke groeipoot: CEO Mark Parker laat aan CNBC weten dat de onlineverkoop met liefst 42% de lucht inging. Nike wil bovendien meer inzetten op vrouwelijke consumenten en zag dat segment dan ook dubbelcijferig groeien. Voor het merk was dit jaar trouwens het beste terug-naar-schoolseizoen ooit, met ongezien hoge verkoop van kinderschoenen.

 

Prijzen zelf in de hand

De winstgroei komt volgens Parker dan ook vooral door de omzetstijging in combinatie met een verbeterde brutomarge. Die steeg met 150 basispunten naar 45,7%, omdat Nike meer producten aan volle prijs wist te verkopen. Het merk kiest er immers voor om steeds meer rechtstreeks te verkopen en minder via groothandelsklanten of outlets te werken. Zo kan de schoenmaker de prijzen steviger onder controle houden.

 

Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws en stuwden het aandeel meteen ruim 5,5% hoger, wat nabeurs Nike een recordkoers opleverde. Voor het lopende boekjaar rekenen analisten op een omzet van 42,09 miljard dollar (38,2 miljard euro) en een nettowinst tussen de 2,73 en 3 dollar (2,5 à 2,7 euro) per aandeel. Zelf gaat het bedrijf uit van een omzetstijging tussen de 5 en 9%.