Nike-topman Parker zet stap opzij

Nike-topman Parker zet stap opzij
Nike

Begin volgend jaar treedt Mark Parker af als CEO van sportmerk Nike. Hij wordt opgevolgd door John Donahoe, momenteel topman van Paypal en voormalig CEO van eBay.

 

Digitale transformatie versnellen

De machtsoverdracht zal plaatsvinden op 13 januari 2020. De nieuwe CEO, John Donahoe, is sinds 2014 bestuurder van Nike. Momenteel is hij ook CEO van ServiceNow. In een verklaring wees Parker op de expertise van Donahoe op het gebied van zowel digitale handel als technologie en zei dat hij "bij uitstek geschikt is om onze digitale transformatie te versnellen."

 

Parker zal wel voorzitter van de raad van bestuur blijven. Hij kwam in 1979 bij het sportbedrijf en werd in 2006 benoemd tot CEO. Zijn aftreden komt amper enkele weken na de stopzetting van het Nike Oregon Project, een trainingsgroep die geleid werd door atletiekcoach Alberto Salazar. Die is door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA begin deze maand voor vier jaar geschorst wegens diverse inbreuken op de dopingwetgeving. Parker zou volgens de volkskrant op de hoogte geweest zijn van Salazars dubieuze praktijken, maar zelf ontkent hij dat zijn aftreden iets met de zaak te maken heeft.