Nike verkoopt teruggestuurde schoenen

Nike

Nike verkoopt nu ook tweedekansjes. De sneakerfabrikant lapt schoenen die worden geretourneerd terug op en verkoopt ze door als ‘Refurbished’. Wat te oud is, gaat door de schoenenhakselaar.

 

Stap naar circulair

Nike zet voorzichtige eerste stapjes op de bloeiende tweedehandsmarkt. De fabrikant van sportschoenen wil de levensduur van zijn sneakers verlengen door nu ook Refurbished-schoenen aan te bieden. Het gaat dan om items die binnen de 60 dagen na verkoop – de retourtermijn van het merk –  door de consument worden teruggestuurd. Op de Refurbished-schoenen geldt overigens ook nog een retourrecht van 60 dagen.


De schoenen worden waar nodig opgefrist en een ‘score’ gegeven: Nike onderscheidt producten die zo goed als nieuw zijn, items met lichte gebruikssporen en schoenen die een cosmetisch foutje hebben, bijvoorbeeld een lichte beschadiging tijdens de productie. In eerste instantie zullen de tweedehandsschoenen in 15 Amerikaanse winkels te vinden zijn, maar het is de bedoeling dat dit aanbod snel uitbreidt.

 

Door de hakselaar

Een echt tweedehandsaanbod is het weliswaar nog niet: artikelen die ouder zijn dan 60 dagen worden, indien mogelijk, gedoneerd, of gaan door de speciale schoenenhakselaar van Nike. Dat toestel vermaalt de schoenen tot ‘Nike Grind’, een rubbermengeling van vezels en plastics, dat onder meer wordt gebruikt als grondstof voor synthetische vloeren, nieuwe schoenen en sportterreinen. 


Het initiatief maakt deel uit van de duurzaamheidsinspanningen van het label, dat ernaar streeft volledig afvalvrij en klimaatneutraal te worden. Om dat te bereiken wil Nike de levensduur van producten verlengen en ook zoveel mogelijk circulair maken.